François Hollande, în vizită oficială de două zile în China
Preşedintele Franţei, François Hollande, este primul şef de stat al unei puteri occidentale primit de către Xi Jinping în cadrul unei vizite de stat.
26 Aprilie 2013, 10:59
Preşedintele Franţei, François Hollande, a început joi o vizită de două zile în China.
Aceasta are ca obiectiv central pe de o parte reechilibrarea schimburilor comerciale care înregistrează un deficit în detrimentul Parisului, iar pe de alta stabilirea unei relaţii cu noua conducere de la Beijing.
De altfel, François Hollande este primul şef de stat al unei puteri occidentale primit de către Xi Jinping în cadrul unei vizite de stat.
François Hollande este primul şef de stat al unei puteri occidentale primit de către noul lider al Chinei, Xi Jinping, în vizită de stat în capitala chineză.
Beijingul continuă astfel o relaţie specială cu Parisul, după ce Franţa a recunoscut prin generalul De Gaulle Republica Populară China, a lui Mao Tzedun, în ianuarie 1964, devenind prima mare putere care a făcut acest gest.
În cursul vizitei de aproximativ 37 de ore, care include vineri o etapă la Shanghai, preşedintele francez va avea trei întâlniri cu omologul său chinez.
Acord de intenţie pentru achiziţionarea de avioane Airbus
Hollande va pleda pentru reducerea deficitului comercial substanţial care afectează comerţul exterior francez cu China.
Acesta s-a adâncit anul trecut cu aproximativ 26 de miliarde de euro, reprezentând circa 40% din deficitul extern global acuzat de economia franceză.
În acest demers se înscrie acordul de intenţie semnat joi pentru achiziţionarea a 60 de avioane Airbus de către statul chinez.
Detaliile acordului nu au fost încă dezvăluite dar potrivit unei surse din domeniul industrial, o parte din aceste aeronave ar urma să fie fabricate în China la uzina Airbus din Tianjin.
În domeniul nuclear civil este de aşteptat să fie semnate două scrisori de intenţie cu privire la construirea unui centru de tratare a deşeurilor şi a unei noi tranşe de două reactoare EPR la Taişan.
Renault ar putea, de asemenea, să obţină undă verde definitivă din partea Beijingului pentru a construi împreună cu partenerul său chinez, Dong Peng, o fabrică ce va produce 150.000 de vehicule pe an la Wahan.
Franţa speră să semneze, de asemenea, o serie de acorduri instituţionale sau contracte în sectoare ce reflectă evoluţia modului de viaţă chinez şi anume dezvoltarea urbană durabilă, sectorul agroalimentar, sănătate sau economia informatică.
Preşedintele Hollande este însoţit de opt miniştri şi aproximativ 60 de conducători de întreprinderi.
La capitolul diplomaţie, el ar urma să discute cu omologul său chinez despre analiza acestuia cu privire la intensificarea tensiunii în Peninsula Coreeană, Beijingul fiind pricipalul aliat al Phenianului.
Reprezentantul UE, vizită în China
Provocările strategice internaţionale, inclusiv cele referitoare la Iran, Siria, Coreea de Nord şi Afganistan se vor afla şi pe agenda înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, care a sosit la Beijing tot în cursul zilei de joi.
Vizita doamnei Ashton în China, prima de acest fel a unei oficialităţi europene după venirea la putere în urmă cu cinci săptămâni a echipei condusă de Xi Jinping, se doreşte un moment important în eforturile de a da relaţiilor Uniunea Europeană - China o dinamică mai accentuată.
Vizita şefului diplomaţiei europene la invitaţia omologului său chinez va dura trei zile.
China a finalizat recent schimbarea conducerii şi ambele părţi doresc să reînnoiască relaţia Uniunea Europeană-China, să facă un bilanţ al evenimentelor din lume şi să evalueze modul în care putem merge mai departe şi lucra împreună.
Lumea are nevoie de mai multă stabilitate şi conducerea noastră în domenii de interes reciproc în care putem face diferenţa prin eforturi comune poate fi o forţă pozitivă semnificativă în acest sens - a declarat doamna Ashton, care duminică va începe o vizită în Mongolia.