Francois Hollande, "favorit în cursa prezidenţială"
Vineri este ultima zi de campanie în Franţa înaintea turului decisiv al alegerilor prezidenţiale. Potrivit calculelor a patru institute de sondare a opiniei publice, socialistul Francois Hollande este în poziţia de învingător.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 04 Mai 2012, 16:13
Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande au ultimele întâlniri electorale şi, cu toate că rezultatul se anunţă strâns, mulţi analişti cred că preşedintele de dreapta, în exerciţiu, ar avea nevoie de mobilizarea exemplară a simpatizanţilor, dar şi de mult noroc pentru a-l învinge pe oponentul său socialist cotat de sondaje cu prima şansă.
"Această întâlnire trebuie să fie cea a victoriei", a declarat Francois Hollande, în ultimul său mare miting în aer liber, la Toulouse, în sud-vest.
"Franţa, limba franceză, cultura franceză", spunea Nicolas Sarkozy, şi el la ultima întâlnire de anvergură cu simpatizanţii, la Toulon, în sud-est.
Campania electorală pentru prezidenţialele de duminică se încheie vineri la miezul nopţii, lăsând loc unei zile de reflecţie înaintea înfruntării finale de duminică dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru fotoliul de la Palatul Elysee.
Deşi după duelul electoral televizat de miercuri seara este în uşoară scădere, potrivit calculelor a patru institute de sondare a opiniei publice socialistul Francois Hollande este în poziţia de învingător, cu procente cuprinse între 52,5% şi 53,5%.
În plus, din cei opt candidaţi eliminaţi în turul I, nici unul nu a dat consemn de vot pentru Nicolas Sarkozy.
S-au pronunţat fie pentru Francois Hollande, fie pentru vot în alb.
Francois Bayrou va vota cu Francois Hollande
O surpriză majoră a venit aseară din partea centristului Francois Bayrou, a cărui decizie, şi anume Francois Hollande, unică în istoria celei de-a V-a Republici, pune capăt deceniilor de alianţă între centru şi dreapta.
Cu toate că nu-i împărtăşeşte programul economic, acesta a apreciat dorinţa socialistului de a fi un preşedinte al unităţii.
Plasat al cincilea în turul I, cu puţin peste 9% din sufragii, Francois Bayrou şi-a prezentat şi argumentele împotriva actualului preşedinte de dreapta.
"Nicolas Sarkozy a ales goana în atragerea extremei drepte în care nu ne regăsim valorile.
"Obsesia imigraţiei, obsesia frontierelor care trebuie restabilite.
"Cine nu vede că aceasta duce la negarea proiectului european? Cât despre ideea că şcoala ar trebui să promoveze frontierele, aceasta este o deviere şi o negare a principiului însuşi al şcolii menită, dimpotrivă, să şteargă graniţele între spirite, conştiinţe şi epoci", a declarat Francois Bayrou.
Dacă Uniunea pentru o Mişcare Populară, formaţiunea preşedintelui Nicolas Sarkozy, strânge din dinţi, Partidul Socialist jubilează.
Mai puţin candidatul acestuia, Francois Hollande, care se doreşte realist.
"Sunt un candidat de stânga cu care Bayrou nu are propuneri comune, doar o anumită concepţie asupra republicii.
"Alegerea lui nu reprezintă nici o raliere, nici o adeziune la viitoarea majoritate prezidenţială.
"E o decizie personală fondată pe valorile republicii", a declarat Francois Hollande.
Pascal Perrineau, cercetător la Sciences Po, crede că liniile mai pot mişca încă, aşa cum o fac de zece zile de altfel, diferenţa dintre Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy micşorându-se, dar şi pentru că există un număr important de indecişi, 20%.
Rezultatul final îl vom afla desigur duminică la ora 20:00, ora Franţei, la închiderea ultimei secţii de vot.