Francezii sunt chemaţi la vot pentru a-şi alege preşedintele
Aproape 49 de milioane de francezi sunt chemaţi astăzi la vot pentru a-şi alege viitorul preşedinte pentru următorii cinci ani.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Aprilie 2022, 08:59
Realizator: Aproape 49 de milioane de francezi sunt chemaţi astăzi la vot pentru a-şi alege viitorul preşedinte pentru următorii cinci ani, dintre cei doi candidaţi ieşiţi în fruntea clasamentului, după primul tur, preşedintele în exerciţiu, Emmanuel Macron, şi lidera extremei drepte, Marine Le Pen. Procesul de vot a început deja pentru francezii din diaspora, cu o zi înainte de Franţa Continentală. Corespondenta noastră la Paris, cu profilul candidaţilorşi reultatele ultimelor sondaje de popularitate.
Reporter: Emmanuel Macron, revelaţia alegerilor din 2017, un tânăr ambiţios şi plin de entuziasm, fără trecut politic apăsător, se prezintă din nou, în faţa electoratului, cu prea puţine promisiuni îndeplinite, după un mandat complicat, marcat de manifestaţii, greve, epidemie şi un context internaţional tensionat. Adversara sa, Marine Le Pen, reunoaşte că s-a pregătit foarte mult în ultimii cinci ani pentru confruntarea de astăzi. Ea apare oarecum transformată în faţa alegătorilor şi a îmblânzit discursul împotriva populaţiei provenite din migraţie, şi-a îmbunătăţit programul economic, a identificat zonele slabe ale mandatului lui Macron şi s-a prezentat ca purtătoare de cuvânt a francezilor săraci, numai că programul său, chiar dacă a fost puternic cosmetizat, conţine numeroase măsuri extremiste, incompatibile cu democraţia, statul de drept şi valorile europene.
Ultimele sondaje îl dau favorit pe Emmanuel Macron, cu 56% din voturi, faţă de 44%, pentru rivala sa, o diferență incomparabil mai mică decât cele peste 30 de procente care îi despărţeau acum cinci ani, iar voturile pentru Macron nu înseamnă toate o adeziune faţă de profilul politic al preşedintelui - o mare parte reprezintă o respingere a extremei drepte. Necunoscutele scrutinului sunt: rata absenteismului, care se anunţă uşor mai mare decât la primul tur, precum şi votul alb, pe care intenţionează să-l introducă în urnă un număr important de francezi, nemulţumiţi de ambii candidaţi.