Francezii au revenit la vot pentru al doilea tur al alegerilor locale
Scrutinul este considerat un test pentru preşedintele Emmanuel Macron, la jumătatea mandatului, și există riscul ca partidul său de guvernământ să nu câștige în niciun oraș mare.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 Iunie 2020, 13:51
Francezii au revenit astăzi la vot cu măștile pe față, pentru al doilea tur al alegerilor locale, întârziate cu trei luni din cauza pandemiei de coronavirus și marcat de reguli sanitare stricte.
Scrutinul este considerat un test pentru preşedintele Emmanuel Macron, la jumătatea mandatului, și există riscul ca partidul său de guvernământ să nu câștige în niciun oraș mare.
Corespondentul RRA Daniela Coman a mers la una din secțiile pariziene de vot, unde a înregistrat primele impresii.
Reporter: Masca obligatorie pentru alegători și membrii secțiilor de votare, marcaje pe sol la un metru distanță între cei care așteaptă, doar trei alegători prezenți în același timp în interiorul secției, dezinfectarea obligatorie a mâinilor, membrii secțiilor de votare - protejați de plăci de plexiglas, iar pentru a semnat - pix personal sau de unică folosință oferit celor nu au - sunt condițiile în care se desfășoară scrutinul de astăzi. Nu există problema ștampilelor, ca la noi, pentru că Franța are un model diferit de exercitare a votului, iar alegătorii sunt mulțumiți de organizare, spre deosebire de ce s-a întâmplat la 15 martie în plină epidemie.
-: Este mai bine acum decât data trecută, când era foarte multă lume.
-: Excelent! Nu văd cum s-ar fi putut face mai bine decât atât și nu cred că oamenilor ar trebui să le fie teamă să vină să voteze.
Reporter: Circulația încă prezentă a coronavirusului, plecările în weekend datorită timpului frumos, perioada de peste trei luni scursă între cele două tururi, de natură să demobilizeze electoratul, pot duce la o rată ridicată a absenteismului. Competiția se anunță foarte strânsă în toate marile orașe, iar ecologiștii stau cel mai bine în sondaje, reușind să impună drept temă principală a campaniei lupta împotriva schimbărilor climatice și o societate tot mai prietenoasă cu mediul.
Marele perdant al municipalelor ar putea fi partidul prezidențial La République En Marche, care va deconta, probabil, toate tensiunile din ultimii ani, de la Vestele Galbene, grevele împotriva reformei pensiilor și criza sanitară. Favorit pentru primăria orașului Le Havre, în nordul țării, premierul Édouard Philippe ar putea aduce puțină bucurie în partidul preşedintelui Macron.
La Paris un lucru este sigur: viitorul primar va fi o femeie, pentru că trei candidate se confruntă astăzi, între ele și primarul socialist în funcție, Anne Hidalgo, care a făcut alianță electorală cu ecologiștii.