FOTO. Condiții rusești de reluare a negocierilor în criza transnistreană
Rusia vine cu o serie de condiţii despre care susţine că ar permite reluarea negocierilor pe marginea crizei transnistrene.
Articol de Radiojurnal, 26 Aprilie 2016, 14:09
Rusia vine cu o serie de condiţii despre care susţine că ar permite reluarea negocierilor pe marginea crizei transnistrene, în formatul 5+2, după o pauză de aproape doi ani.
Propunerile nu pot fi, însă, acceptate de guvernul de la Chişinău, întrucât cel puţin o parte din ele sunt anticonstituţionale, a atenţionat astăzi directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău, Victor Chirilă.
Totuşi, după cum relatează Mariana Vasilache de la Radio Chişinău, autorităţile din Republica Moldova speră că negocierile oficiale vor fi reluate la sfârşitul lunii iunie.
Recent, Federaţia Rusă, care are statut de mediator a transmis un şir de condiţii care, în opinia sa, ar permite reluarea discuţiilor. Autorităţile ruse propun să fie elaborat un document care ar asigura garanţii de implementare a acordurilor convenite anterior în cadrul negocierilor în formatul 5+2.
Victor Chirilă susţine, însă, că accentul pus de Rusia este fals, deoarece negocierile trenează nu atât din cauza lipsei de garanţii, ci pentru că Moscova şi Tiraspol refuză să discute chestiunile privind reglementarea de principiu a conflictului, a precizat expertul.
Rusia mai propune că, atât Tiraspol, dar mai ales Chişinău să renunţe la dosarele penale deschise pe numele unor reprezentanţi ai administraţiei transnistene şi să semneze un moratoriu ce ţine de iniţierea unor astfel de investigaţii.
Un astfel de acord ar însemna imixtiune în activitatea justiţiei, consideră Victor Chirilă, care a îndemnat autorităţile de la Chişinău să fie foarte atente înainte de a accepta condiţiile cerute de Moscova.
Pe de altă parte, şeful diplomaţiei moldovene, Andrei Galbur, care a fost audiat astăzi în comisia parlamentară pentru politică externă, şi-a exprimat speranţa că negocierile în formatul 5+2 vor fi reluate la sfârşitul lunii iunie.
El a menţionat că a discutat dosarul transnistrean cu omologul său rus, Serghei Lavrov, şi că ar fi simţit dorinţa Rusiei de a debloca procesul de negocieri.
Negocierile pe marginea crizei transnistrene în formatul 5+2 au fost întrerupte în iunie 2014, aproximativ în aceeaşi perioadă în care Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană.
Imagini din Tiraspol, capitala auto-intitulatei Republici Transnistrene.