Fostul șef al NATO, Javier Solana, despre criza din Ucraina
Fostul secretar General al NATO, Javier Solana spune că ideea enunțată la București în 2008 că Ucraina și Georgia ar trebui să fie parte din NATO a fost o greșeală.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Februarie 2022, 19:52
Fostul secretar General al NATO, Javier Solana spune că ideea enunțată la București în 2008 că Ucraina și Georgia ar trebui să fie parte din NATO a fost o greșeală.
În interviul acordat Cotidianului Spaniol El Periodico, spune că tot ce se întâmplă acum este consecința acelui gest. Iar soluția stă în dialog. Relatează din Spania, Alin Petrică.
Trebuie să ne uităm la discursul președintelui american Kennedy. În criza din 1962, acesta a mers pe filosofia evitării riscului nuclear, spune Javier Solana.
Acesta insistă că diplomația este cea mai bună cale.
¨Într-o lume globalizată, cu arme nucleare, cu o criză care bate la ușă adusă de schimbările climatice și cu o pandemie care ne-a paralizat deja timp de 2 ani, este absurd ca neîncrederea și tensiunea să fie norma¨.
Fostul șef NATO spune că marea teamă a Rusiei este de fapt o Ucraină care ar avea dezvoltare economică prin și în relația cu Europa. Faptul că își dorește Donbasul, o zonă puternic industrializată, cu strânse legături economice cu Moscova, este clar un semnal al acestei politici.
El mai remarcă și coincidențele momentelor în care Rusia intervine militar în cele două țări despre care s-a vorbit la Summitul Nato de la București, din 2008 - Georgia și Ucraina. Atunci ca și acum, erau în plină desfășurare jocurile olimpice, cu marea Chină gazdă. Iar lumea era zguduită de criză financiară, la fel cum se întâmplă și acum din cauza pandemiei.
Ochii trebuie ațintiți și asupra Chinei, care s-a detașat ca o mare putere mondială cu o rapiditate nemaiîntâlnită. Țările NATO trebuie să fie atente la mișcările acesteia în relația cu Rusia, a mai adăugat Javier Solana.
De altfel, cea mai mare tensiune între marile puteri va fi în relația SUA - China spune acesta.
În ceea ce privește oportunitatea creării unei armate comune a UE, fostul Secretar General respinge ideea. Soluția este ca țările din Uniune să aloce capacități militare pentru acțiuni comune, la fel cum se întâmplă deja în Africa. Sistemul acestea ar fi perfect compatibl cu NATO.
În iunie anul acesta, Madridul va găzdui reuniunea generală a NATO.
(RS)