Fostul preşedinte sirian Bashar al-Assad se află în Rusia, unde a primit azil politic
Fostul preşedinte sirian Bashar al-Assad se află în Rusia, unde a primit azil politic, după ce duminică a fugit din țara pe care familia sa a condus-o cu brutalitate timp de 50 de ani.
Articol de Radio România Actualităţi, 09 Decembrie 2024, 08:01
Fostul preşedinte sirian Bashar al-Assad se află în Rusia, unde a primit azil politic, după ce duminică a fugit din țara pe care familia sa a condus-o cu brutalitate timp de 50 de ani. În ultimii 13 ani, Siria a fost afectată de un război civil devastator, soldat cu o jumătate de milion de morți și 14 milioane de refugiați.
Rebelii au lansat o ofensivă fulger la sfârșitul lunii noiembrie, iar duminică au capturat Damascul. Armata regimului și-a abandonat armele și s-a risipit, iar analiștii notează că Iranul și Rusia, care l-au susținut pe Assad, au înregistrat o înfrângere strategică semnificativă. Principala forță rebelă a fost afiliată rețelei al-Qaeda și există îngrijorări privind o explozie a jihadnismului, mai ales că și Statul Islamic s-a reactivat și a început să captureze teritorii în estul Siriei.
Pe de altă parte, există tensiuni între unele grupări armate și au avut loc deja ciocniri între islamiști sprijiniți de Turcia și forțe kurde susținute de Statele Unite. Şi Israelul este preocupat de situația din Siria și a mobilizat trupe la graniță, după cum transmite corespondentul RRA Ion Știubea: ”Dincolo de întărirea prezenței militare pe Poișul Golan și în fața abandonării pozițiilor deținute de armata regimului Assad pe partea siriană a acestuia, armata israeliană a înaintat câțiva kilometri în zona tampon dintre cele două state şi a ocupat avanposturi militare siriene în zona Muntelui Hermon.
Operațiunea a decurs fără incidente, întrucât avanposturile respective au fost deja abandonate de soldații sirieni, iar Israelul a ținut să se asigure că nu vor fi ocupate de forțe ostile jihadiste. În plus, aviația militară israeliană a bombardat baze militare siriene în care erau stocate mijloace de luptă avansate ale regimului Assad, pentru a nu încăpea pe mâna rebelilor, care ar putea amenința în viitor securitate a Israelului. La Ierusalim se apreciază totodată că, în fața prăbușirii așa-numitei axe a răului Iran-Irak-Siria-Liban, guvernul de la Teheran va încerca să accelereze desfășurarea proiectului nuclear al țării.”/editor Florin Lepadatu/