Foştii şefi de stat francezi ar putea pierde din beneficii
Un fost preşedinte al republicii se bucură automat de titlul de "membru de drept" în Consiliul Constituţional, beneficiu pe care actualul preşedinte vrea să îl anuleze.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 08 Ianuarie 2013, 15:17
Preşedintele francez, François Hollande, intenţionează să pună capăt titlului de "membru de drept" în Consiliul Constituţional de care se bucură un fost preşedinte al Republicii.
Actualul lider de la Elysée a precizat că urmează să facă această propunere, care nu se va aplica, însă, retroactiv.
O astfel de masură figura pe lista propunerilor din campania electorală prezidenţială a lui François Hollande.
Mai mult, în luna decembrie, într-un raport al fostului premier Lionel Jospin privind moralizarea vieţii politice franceze, se sugera renunţarea la acest statut de "membru de drept".
Instituită în 1958, chestiunea prezenţei ca membri de drept în Consiliul Constituţional a foştilor preşedinţi a fost pusă sub semnul întrebării în mai multe rânduri.
Posibile situaţii de incompatibilitate
Probleme de sănătate ale fostului şef al statului, Jacques Chirac, l-au împiedicat pe acesta să se prezinte, în 2011, în faţa justiţiei, într-un proces în care fusese inculpat.
Nu puţini au fost cei care s-au întrebat cum poate să mai facă parte din Consiliul Constituţional, unde se iau decizii extrem de importante, dacă spune că starea sănătăţii nu-i permite să asiste la propriul proces.
Un al caz este şi cel al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.
Intervenţiile sale de la finele anului trecut pentru a aplana o criză în interiorul propriului partid, de dreapta, Uniunea pentru o Mişcare Populară, au fost apreciate drept incompatibile cu statutul de membru în Consiliul Constituţional.
În afară de foştii preşedinţi ai ţării care au statut de "membru de drept", Consiliul Constituţional, garant al constituţionalităţii legilor, este alcătuit din 3 reprezentanţi numiţi de preşedintele ţării, 3 - de preşedintele Senatului şi 3 - de cel al Adunării Naţionale.