Foşti angajaţi ai Mechel, sprijiniţi de Comisia Europeană
CE propune alocarea a 3,6 milioane de euro pentru a ajuta 1000 foşti salariaţi ai Combinatul Mechel din Câmpia Turzii şi ai Societăţii Mechel Reparaţii Târgovişte.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 08 Mai 2014, 00:54
Comisia Europeană a propus astăzi alocarea a 3,6 milioane de euro pentru România, pentru a ajuta 1000 foşti salariaţi ai Combinatul Mechel din Câmpia Turzii şi ai Societăţii Mechel Reparaţii Târgovişte să-şi găsească noi locuri de muncă.
Banii provin din fondul european de ajustare la globalizare şi alocarea lor trebuie aprobată acum de Consiliul şi de Parlamentul European.
"Banii vor fi folosiţi în beneficiul celor 1000 de foşti salariaţi, în special oferindu-le cursuri de pregătire şi orientări spre carieră în alte domenii şi ajutor pentru activităţi de antreprenoriat sau pentru înfiinţarea de mici firme.
"Una dintre măsurile care pot fi finanţate din aceste fonduri este sprijinirea a 250 de foşti lucrători să pună pe picioare o companie de tip cooperativă pentru confecţionarea de echipament sportiv.
"Costul total estimat al pachetului de măsuri este de 7,14 milioane de euro din care Fondul ar urma să pună la dispoziţie jumătate. România a solicitat sprijin din partea Fondului European în urma concedierilor colective de la cele două societăţi aparţinând grupului rus Mechel", a spus purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri sociale Jonathan Todd.
Fondul European de Ajustare la Globalizare, contribuţie de 53 de milioane de euro
Potrivit comisarului pentru afaceri sociale László Andor aplicarea de produse siderurgice în UE a fost grav perturbată de intensificarea concurenţei din partea unor ţări din afara Uniunii, în special din partea Chinei.
În consecinţă la nivel comunitar importurile au crescut substanţial, exporturile au scăzut drastic iar presiunea asupra competitivităţii acestui sector a dus la restructurări şi pierderea multor locuri de muncă.
Fondul European de Ajustare la Globalizare a fost creat acum 7 ani tocmai pentru a ajuta persoanele nevoite să se adapteze la consecinţele globalizării.
De atunci Fondul a primit peste 130 de cereri de la statele membre pentru sprijinirea a peste 100 de mii de lucrători.
Numai anul trecut contribuţia Fondului a fost de peste 53 de milioane de euro, iar numărul de cereri în continuă creştere a determinat instituţiile europene să menţină acest instrument şi în perioada 2014-2020.
Domeniul de aplicare al Fondului a fost extins pentru a include pe lângă lucrătorii concediaţi din cauza crizei economice pe cei cu contrat pe perioadă determinată sau care desfăşoară activităţi independente precum şi tinerii care nu sunt încadraţi profesional sau care nu urmează un program de educaţie sau de formare din regiunile cu un nivel ridicat al şomajului în rândul tinerilor.