Foste ostatice israeliene ale Hamas, prezente la dezbaterea Consiliului de Securitate al ONU
Africa de Sud i-a cerut, ieri, Curţii Internaţionale de Justiţie să dispună oprirea ofensivei israeliene din oraşul Rafah şi retragerea "imediată, completă şi necondiţionată" a armatei israeliene din întreaga Fâşie Gaza.
Articol de Radio România Actualităţi, 17 Mai 2024, 07:43
Africa de Sud i-a cerut, ieri, Curţii Internaţionale de Justiţie să dispună oprirea ofensivei israeliene din oraşul Rafah şi retragerea "imediată, completă şi necondiţionată" a armatei israeliene din întreaga Fâşie Gaza. Solicitarea sud-africană a fost făcută în cadrul audierilor la procesul intentat de aceasta Israelului, pe care îl acuză de genocid în Gaza.
Israelul, care a denunţat acuzaţia Africii de Sud, îşi va prezenta, astăzi, în faţa instanţei ONU poziţia cu privire la ultima solicitare. Războiul din Gaza a fost ieri şi în atenţia Consiliului de Securitate ONU, care a audiat mai multe israelience răpite de Hamas în atacul din 7 octombrie şi eliberate ulterior, în cadrul unui schimb de prizonieri.
Acestea au povestit prin ce au trecut în perioada captivităţii şi au spus că nu trebuie permisă "normalizarea" luării de ostatici, în timp ce ambasadorul israelian la ONU a cerut condamnarea Hamas de către Consiliul de Securitate.
Corespondentul RRA, Ion Ştiubea, are detalii:”Pentru prima dată de la masacrul terorist din 7 octombrie anul trecut, soldat cu moartea a 1.200 de israelieni şi răpirea a 250 în Fâşia Gaza, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţional Unite s-a reunit, ieri, într-o şedinţă specială consacrată acestora din urmă.
Cum se ştie, în luna noiembrie a fost realizată o primă tranzacţie între Israel şi Hamas, în cursul căreia au fost eliberaţi 120 de ostatici. De atunci, până în prezent nu s-a mai reuşit nicio tranzacţie între cele două părţi, fiecare dintre ele aruncând vina asupra celeilalte pentru acest insucces.
La dezbaterea de ieri din cadrul Consiliului de Securitate au fost invitate câteva foste ostatice eliberate în prima tranzacţie, iar în faţa clădirii ONU din New York au demonstrat sute de manifestanţi israelieni în favoarea eliberării şi a celorlalţi 131 de ostatici aflaţi încă în captivitatea Hamas.
Organizarea dezbaterii din cadrul Consiliului de Securitate a fost posibilă după o activitate diplomatică asiduă a delegaţiei israeliene de convingere a câtorva membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, în frunte cu Statele Unite şi Germania./editor Florin Lepadatu/