Forumul Eurosfat: Barierele geografice digitale "trebuie eliminate"
Lipsa de acces a unor cetăţeni europeni, ca românii de exemplu, la servicii online din alte ţări, "este o forma de discriminare".
Articol de Carmen Gavrilă, 28 Aprilie 2017, 11:40
Vicepresedintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală, a declarat la dialogul cu cetatenii organizat astazi la Bucuresti in cadrul forumului Eurosfat, ca barierele geografice digitale trebuie eliminate, asa cum vor fi eliminate si tarifele de roaming. La randul sau, consilierul prezidential Leonard Orban, a spus ca principalul obiectiv al Romaniei trebuie sa fie aderarea la moneda euro, chiar daca acest lucru nu va fi posibil decat pe termen lung.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, a explicat ca lipsa de acces a unor cetateni europeni, ca romanii de exemplu, la servicii online din alte tari, este o forma de discriminare iar barierele geografice trebuie inlaturate daca vrem sa avem cu adevarat o piata unica digitala europeana. Andrus Ansip s-a referit si la identitatile digitale:
“Informatia digitala nu poate trece granitele in secolul 21 in Uniunea Europeana. Avem deja o directiva privind recunoasterea reciproca a identitatilor digitale dar trebuie aplicata intr-u totul. Acum 20 de ani, aveam multe bariere care despărțeau țările membre, dar astăzi vedem, cu fiecare zi, că în loc să dispară, unele dintre aceste bariere s-au înălțat. Scopul e sa creăm piața unică digitală si să îndepărtăm aceste bariere care separă țările membre. O analiză realizata la Parlamentul European arata ca e nevoie de 415 miliarde de euro pe an pentru crearea unei pieței unice digitale” a declarat Vicepresedintele Comisiei Europene, Andrus Ansip.
Consilierul prezidential, Leonard Orban, a declarat ca piata unica digitala este un exemplu pentru nevoia unei Uniuni Europene mai integrate iar Romania trebuie sa se tina foarte aproape de nucleul central al Uniunii, de grupul de tari care vrea consolidarea Uniunii
“Romania va trebui sa adere la diversele initiative de cooperare intarita, asa cum a facut cu institutia procurorului european. Cred ca foarte curand se vor lua decizii in ce priveste politica europeana de aparare si in acest caz Romania trebuie sa adere imediat la diversele initiative care vor fi lansate in acest domeniu” a spus Leonard Orban.
Consilierul prezidential a mai spus ca prioritatea Romaniei trebuie sa fie aderarea la euro, printr-un efort al intregii societati de convergenta cu celelalte state din zona euro, chiar daca procesul va dura ani multi de acum inainte.