Forumul Economic de la Davos
În ajunul începerii, marţi, a Forumului Economic de la Davos, FMI a revizuit în scădere perspectiva creşterii economice mondiale, pe următorii doi ani.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Ianuarie 2020, 07:49
În ajunul începerii, marţi, a Forumului Economic de la Davos, FMI a revizuit în scădere perspectiva creşterii economice mondiale, pe următorii doi ani.
Evoluţii încurajatoare au avut: industria auto şi sectorul serviciilor, iar faza 1 a acordului americano-chinez, dacă va fi durabil, ar urma să reducă impactul negativ cumulat al tensiunilor globale, până la finalul acestui an - estimează FMI.
Nu este momentul pentru reducerea vigilenţei, iar lumea are nevoie de o cooperare multilaterală - atrage atenţia Fondul Monetar.
Reporter Iulian Olescu: "Fondul Monetar Internaţional şi-a redus uşor prognozele privind creşterea economică globală, de la 3,4 la 3,3% pentru 2020 şi de la 3,6 la 3,4 procente, pentru anul viitor.
Cifrele sunt cuprinse în cea mai nouă ediţie a World Economic Outlook, dată publicităţii înaintea Forumului de la Davos.
Ajutarea prognozelor se datorează în principal anumitor surprize negative legate de activitatea economică, în câteva state cu economie emergente, cum ar fi India, însă reflectă în anumite cazuri şi impactul tensiunilor sociale în creştere.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a punctat faptul că, în ciuda unei probabile îmbunătăţiri la nivelul creşterii economice globale, în următorii doi ani, incertitudinile rămân ridicate, iar nevoia de reforme structurale de impulsionare a creşterii potenţiale, prin măsuri fiscale şi de întărire a rezilienţei în faţa potenţialelor riscuri financiare şi legate de schimbările climatice, rămâne în continuare foarte importantă.
Kristalina Georgieva: "După o încetinire sincronizată în 2019, ne aşteptăm la o dinamică moderată a creşterii economice globale, în acest an şi în anul viitor.
Vedem deja câteva semne de stabilizare.
Datele recente sugerează că producţia industrială şi comerţul nu vor mai continua tendinţa descendentă, însă nu am ajuns încă la un moment de inversare a acestei tendinţe.
În plus, am revizuit uşor în scădere proiecţiile noastre din octombrie, atât pentru 2019 cât şi pentru 2020 şi 2021.
Creşterea globală rămâne lentă şi, în acest context, este important ca ţările să poată stimula dinamica veniturilor şi a nivelului de trai şi mai ales să se adapteze noii normalităţi care presupune o incertitudine mai mare.
Am avut veşti bune cu semnarea unui prim acord comercial între Statele Unite şi China, dar cauzele care stau la baza tensiunilor comerciale şi problemele fundamentale legate de reforma comerţului internaţional se manifestă în continuare."