Forumul de Integrare Europeană, la Chişinău
Dacă nu acţionăm acum, peste zece ani ne vom regăsi tot aici, discutând despre integrare europeană, a spus preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu.
Articol de Ina Guţu, Radio Chişinău, 26 Noiembrie 2024, 16:27
Justiţia, economia şi securitatea sunt priorităţile Republicii Moldova în următorii ani, a declarat preşedinta Maia Sandu, în deschiderea celei de-a 10-a ediţii a Forumului privind Integrarea Europeană, care se desfăşoară marţi la Chişinău. Ea a subliniat că ţara sa marchează un nou capitol al istoriei - consemnarea în Constituţie a obiectivului aderării. Ina Guţu de la Radio Chişinău relatează.
Reporter: În ciuda propagandei anti-Uniunea Europeană şi a tentativelor Kremlinului de a ne întoarce din drum, cetăţenii moldoveni au arătat că valorile europene sunt şi valorile lor, a spus Maia Sandu, care a făcut trimitere la referendumul constituţional în urma căruia a fost modificată Constituţia şi la care parcursul european a fost inclus drept obiectiv strategic.
Reforma justiţiei, dezvoltarea economiei şi securitatea sunt principalele priorităţi naţionale pentru a pregăti Republica Moldova de integrare europeană până în 2030, a subliniat Maia Sandu.
Maia Sandu: Suntem într-o cursă contracronometru. Fereastra de oportunitate se poate închide la un moment. Dorinţa Kremlinului de a transforma Moldova într-o zonă gri sau gubernie este puternică. Dacă nu acţionăm acum, peste zece ani ne vom regăsi tot aici, discutând despre integrare europeană.
Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 4 martie 2022, la doar câteva zile după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.
Într-un timp record de nici trei luni, la 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a ţării şi a decis să-i acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderare.