Forţele ruse "nu respectă acordul de încetare a focului"
Forţele ruse nu respectă acordul de încetare a focului de-a lungul întregului coridor umanitar de la Mariupol, a anunţat primarul oraşului, citat de Reuters.
Articol de Radiojurnal, 05 Martie 2022, 13:13
Realizator: Constanţa Comănici - Forţele ruseşti nu respectă acordul de încetare a focului de-a lungul întregului coridor umanitar de la Mariupol, a anunţat primarul oraşului citat de Reuters.
Rusia anunţase încetarea parţială a focului în oraşele asediate Mariupol şi Volnovaha pentru a le permite civililor să părăsească localităţile. Mariupolul, în special, port strategic situat la Marea Azov, a fost ţinta unor bombardamente intense ale forţelor ruse, iar în oraş au fost întrerupte alimentarea cu apă, electricitatea şi căldura.
Populaţia se confruntă şi cu o penurie de alimente. La Herson, un oraş ocupat deja de forţele ruse, civilii au ieşit în stradă neînarmaţi, cu steaguri ale Ucrainei, pentru a-şi exprima ataşamentul pentru ţară, chiar şi sub ocupaţie, transmite agenţia de ştiri ucraineană Ukrinform.
CNN relatează că la Harkov, al doilea oraş al Ucrainei vizat, de asemenea, de bombardamente, care au atins şi numeroase obiective civile, au fost evacuaţi copii aflaţi în stadiile terminale ale unor boli, care primeau tratament paliativ în centre specializate de acolo.
Zecile de mii de refugiaţi care părăsesc regiunea Kievului stau ore întregi în trafic, iar combustibilul este din ce în ce mai greu de găsit. Cisternele care alimentează benzinăriile sunt escortate de poliţie, iar cozile se întind pe zeci de metri pe drumul european care duce spre frontierele cu România şi Polonia.
Trimisul nostru special în Ucraina, Ilie Pintea, a fost la faţa locului.
Reporter: Coloana de refugiaţi cu care m-am intersectat aseară între Letîciv şi Viniţa se întindea pe 15 km, oamenii fugind din calea războiului spre regiunea de vest a ţării, ca să se pună la adăpost.
Combustibilul e foarte greu de găsit şi se vinde în cantităţi limitate, dar chiar şi aşa cei care vor să se pună la adăpost au pornit la drum.
: Combustibilul este restricţionat, foarte puţină benzină mai este în staţii. Am plecat de la ora 8:00 dimineaţă şi abia acum reuşim să punem benzină. Noi am plecat din Kiev. Este o mare problemă, unele benzinării lucrează, altele nu. Trebuie să stăm la rând. Asta este, bine că reuşim. Plecăm înspre vest cu copiii, noi o să rămânem aici în Transcarpatia.
Reporter: Oamenii mai spuneau că mai gravă decât lipsa benzinei e situaţia de pe front şi fiecare încerca să ajute la efortul de război. În plus, foarte mulţi ucraineni încep să se întoarcă la Kiev pentru a se alătura armatei, după ce şi-au pus familiile la adăpost.
VIDEO: Școala 25 din Jitomir (Ucraina), bombardată de armata rusă. Sursă Video: Ilie Pintea.
HARTĂ: Jitomir.