Forţa de răspuns a NATO va avea comandamentul în Polonia
NATO nu îşi va stabili baze permanente în Estul Europei, ci o forţă de răspuns cu patru unităţi şi un centru de comandă.
Articol de Oana Bâlă, 05 Septembrie 2014, 13:42
Liderii ţărilor NATO s-au întâlnit în a două zi a summitului din Marea Britanie pentru a discuta măsurile de întărire a capacităţilor de apărare, pe fondul criticilor faţă de ingerinţele Rusiei din Ucraina.
Premierul gazdă, David Cameron a declarat că ţările NATO trebuie să cheltuiască mai mult pentru echiparea militară pentru a-i descuraja pe cei care încearcă să ameninţe Alianţa.
De asemenea, NATO are nevoie de parteneriate consolidate cu ţări precum Iordania, Georgia sau Irak şi, mai ales de o forţă militară rapidă, capabilă să răspundă oricăror ameninţări.
"Sper să convenim azi înfiinţarea unei forţe multinaţionale, ce poate interveni oriunde în lume, într-un interval de doar 2 până la 5 zile.
"Va fi parte a reformei de care are nevoie Forţa de răspuns a NATO cu comandament în Polonia şi unităţi în 4 din ţările aliate din Est, echipament şi infrastructură prepoziţionate.
"Dacă ne înţelegem în această privinţă, Regatul Unit va contribui cu 3.500 de oameni la această forţă multinaţională", a afirmat David Cameron.
Şefii de stat şi de guvern din ţările aliate au azi două runde de convorbiri la Newport, în Ţara Galilor.
Summitul, considerat unul decisiv, de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost dominat de reacţiile aliaţilor la acţiunile Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.
Din primele anunţuri oficiale, am aflat că NATO nu îşi va stabili baze permanente în Estul Europei, ci o forţă de răspuns cu patru unităţi şi un centru de comandă.
Rămâne de văzut, dacă România se va afla printre ţările pe al căror teritoriu va exista o astfel de unitate şi vom afla probabil răspunsul, la conferinţa de presă a preşedintelui Traian Băsescu.
Şeful statului spunea, înaintea summitului, că România va solicita consolidarea flancului estic al Alianţei şi că este interesată ca, pe teritoriul său, să existe structuri de comandă NATO, dar nu la un nivel foarte mare.
El mai preciza că ţara noastră doreşte să-şi asume programul NATO legat de apărarea cibernetică a Ucrainei.
La acest summit, pe lângă întâlnirile oficiale la care au participat liderii ţărilor aliate, au existat şi mai multe discuţii informale.
O fotografie postată pe o reţea de socializare îl arată pe preşedintele Traian Băsescu discutând cu preşedintele american, Barack Obama, şi cu cancelarul german, Angela Merkel.