Formarea unui nou guvern în Grecia, "extrem de complicată"
O ultimă încercare pentru formarea unui guvern în Grecia este făcută de liderul socialist, Evangelos Venizelos, al cărui partid, PASOK, a ieşit al treilea în alegerile de duminică.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 10 Mai 2012, 20:31
Conservatorul Antonis Samaras şi liderul stângii radicale, Alexis Tsipras, ale căror partide s-au clasat pe primele două locuri la alegeri, nu au reuşit nici unul să formeze guverne.
Din cauza instabilităţii politice, Grecia va primi astăzi numai 4,2 miliarde de euro din cei 5,2 pe care liderii zonei euro ar fi trebuit să-i pună la dispoziţie în cadrul programului european de ajutor.
Ultimele date despre şomaj date joi publicităţii arată că unul din cinci greci nu are serviciu, iar unul din trei tineri nu reuşeşte să se angajeze.
Analiştii spun că Grecia trece prin cea mai neagră recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial şi că formarea unui nou guvern este extrem de complicată.
O ultimă încercare pentru formarea unui guvern în Grecia a făcut joi liderul socialist, Evangelos Venizelos, al cărui partid, PASOK, a ieşit al treilea în alegerile de duminică.
"Propunerea noastră de a forma un guvern de unitate naţională care să includă forţe proeuropene ar trebui să fie - spunem noi, nu este - obligaţia tuturor partidelor să participe la formarea guvernului.
"Şi spunem că nu este pentru că au demonstrat-o consultările din zilele anterioare", a declarat Evangelos Venizelos, la preluarea mandatului cu care a fost învestit joi de preşedintele Karolos Papoulias.
Apelul său valorifică, desigur, propunerea Noii Democraţii şi a Stângii Democrate într-o anumită măsură.
El spune că nu se declară optimist, ci responsabil, cu respect în faţa propunerii poporului grec, dorind să evidenţieze în acest fel recunoaşterea voinţei populare exprimate de o mare parte a electoratului la alegerile de duminică şi eventual dorind să demonstreze că este decis să reevalueze poziţia socialiştilor.
Înfrângerea partidelor care sprijină memorandumul cu instituţiile creditoare
Joi a avut loc o primă întâlnire, o primă consultare cu preşedintele Stângii Democrate, urmând ca vineri, în cursul dimineţii, să aibă loc şi întrevederea cu preşedintele conservatorilor Noii Democraţii, Antonis Samaras.
Trebuie să spunem că face impresie atacul violent la adresa coaliţiei stângii radicale Syriza, liderul formaţiunii intrând în colimatorul altor partide, al Partidului Comunist şi chiar al Stângii Democrate.
Între timp, liderul coaliţiei stângii radicale, Alexis Tsipras, a trimis joi după-amiază, aşa cum promitea, după depunerea mandatului de formare a guvernului, o scrisoare cu mai mulţi destinatari: preşedinţii Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene, Eurogrupului şi Comisiei Europene.
După ce a explicat rezultatul alegerilor, respectiv înfrângerea partidelor care sprijină memorandumul cu instituţiile creditoare şi eşecul politicilor de austeritate, Alexis Tsipras a spus că "trebuie regândit întregul context al strategiei".
După consultarea tuturor partidelor parlametare, potrivit Constituţiei ţării, preşedintele trebuie să solicite formarea unui guvern acceptat în consens, şi aceasta numai până la organizarea de noi alegeri în termen de 30 de zile.