Formarea noului guvern, "sub presiunea unui colaps financiar"
Reprezentanţii formaţiunilor implicate în negocieri îşi propun să ajungă la un consens până mâine, când începe şi campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina.
Articol de Radiojurnal, 24 Februarie 2014, 21:05
Noua putere din Ucraina negociază formarea unui nou guvern, sub presiunea unui posibil colaps financiar.
Formarea guvernului este una din condiţiile puse de partenerii europeni pentru acordarea unui ajutor financiar de urgenţă, după ce Rusia a oprit plata tranşelor de împrumut de 15 miliarde de dolari.
Reprezentanţii formaţiunilor implicate în negocieri au precizat că îşi propun să ajungă la un consens până mâine, când începe şi campania electorală pentru alegerile prezidenţiale anticipate, programate în 25 mai.
Autorităţile interimare de la Kiev au mai anunţat emiterea unui mandat de arestare pe numele preşedintelui suspendat de parlament, Viktor Ianukovici.
Noile autorităţi declară că nu au cunoştinţă despre locul unde se află fostul preşedinte, care ultima dată a fost văzut în Crimeea.
Potrivit unui post de televiziune din Crimeea, Ianukovici, care a încercat fără succes să fugă din Ucraina, s-ar afla la Sevastopol, la o bază militară a Marinei ruse din acest oraş.
Activiştii morţi, "Eroi ai Ucrainei"
Deputaţii Radei Supreme au votat astăzi propunerea adresată viitorului preşedinte de a decerna titlul de "Erou al Ucrainei" tuturor activiştilor Euromaidanului morţi în confruntările de la Kiev.
Între timp, în presa ucraineană au apărut fotocopii ale planului de atac al poliţiei asupra Euromaidanului, săptămâna trecută, ca şi ale planului de a folosi armata pentru reprimarea manifestanţilor.
Autenticitatea acestor documente nu este nici ea confirmată.
La această oră continuă consultările privind formarea noului guvern, ce ar trebui să se contureze mâine.
Liderul fracţiunii parlamentare Batkivşcina, Arseni Iaţeniuk, a declarat că vistieria statului este jefuită şi Ucraina se află în prag de faliment, nefiind bani pentru plata datoriilor şi salariilor.
Potrivit ministerului finanţelor, Ucraina ar avea nevoie în acest an şi în 2015 de 35 de miliarde de dolari şi ar intenţiona să solicite convocarea unei conferinţe internaţionale de donatori.
Subiectul va fi abordat în cadrul convorbirilor dintre şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, la Kiev, cu preşedintele interimar Oleksandr Turcinov şi ex-premierul Iulia Timoşenko.
Astăzi, un avocat al lui Timoşenko a dezminţit informaţiile potrivit cărora aceasta ar intenţiona să candideze la preşedinţia Ucrainei.
Statele din grupul Vişegrad cer sprijinirea financiară a Ucrainei
Statele din grupul Vişegrad - Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia - reunite astăzi la Budapesta în format extins, alături de România, Bulgaria şi Grecia, cer sprijinirea financiară a Ucrainei, ca soluţie pentru stabilizarea ţării.
Miniştiri de externe au precizat că susţin menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi au cerut totodată Kievului să respecte drepturile minorităţilor, dacă vrea să-şi menţină parcursul proeuropean.
Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a declarat că urmăreşte deciziile care redefinesc legislaţia în domeniu, după ce Parlamentul ucrainean a abrogat legea prin care limba unei minorităţi putea fi folosită în cadru oficial, dacă acea minoritate reprezenta peste 10% din populaţia unei regiuni.
"Mi-am exprimat şi eu şi alţi colegi aşteptarea ca Parlamentul ucrainean să găsească o soluţie la această problemă, pentru că prezervarea identităţii diferitelor minorităţi, inclusiv cea română, care există în Ucraina, este o obligaţie pe care statul ucrainean şi-a asumat-o şi sperăm ca o nouă lege, poate chiar mai bună, să fie adoptată în perioada următoare",a mai spus Titus Corlăţean.