Formalităţile administrative în UE "ar putea fi simplificate"
Comisia Europeană a adoptat miercuri o propunere de regulament pentru a simplifica formalităţile administrative necesare în prezent pentru autentificarea documentelor personale.
25 Aprilie 2013, 08:52
Comisia Europeană a adoptat miercuri o propunere de regulament pentru a simplifica formalităţile administrative necesare în prezent pentru autentificarea documentelor personale ale cetăţenilor şi întreprinderilor atunci când se instalează într-un alt stat membru al Uniunii decât cel de origine.
Între actele incluse în cele 12 categorii se află certificatele de naştere şi certificatele de paternitate. De regulă procedurile pentru autentificarea unui document ajung să coste între 60 şi 450 de euro şi durează cel puţin o săptămână a spus comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding într-o conferinţă de presă la Bruixelles.
Peste 12 milioane de persoane trăiesc astăzi în altă ţară a UE decât cea de origine şi trebuie să treacă prin numeroase proceduri administrative şi să plătească taxe pentru a-şi autentifica documentele persoanale.
Există de asemenea 7 milioane de întreprinderi mici şi mijlocii care trec prin proceduri ce presupun timp şi bani pentru taxe. De aceea Comisia Europeană spune că vrea să simplifice viaţa oamenilor cu propunerea făcută astăzi.
Comisia Europeană doreşte reducerea birocraţiei
De asemenea intenţia este reducerea birocraţiei şi a costurilor a spus comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding care a explicat că "prin simplificarea procedurilor cetăţenii şi întreprinderile ar economisi anual aproximativ 330 de milioane de euro pentru cele circa 1,4 milioane de documente, care sunt legalizate anual în Uniunea Europeană."
"Oamenii nu vor mai avea nevoie de o apostilă în Uniunea Europeană, nu vor mai avea nevoie de o versiune legalizată a documentelor lor, nu va mai fi nevoie de o copie legalizată alături de documentul original şi nici de o traducere legalizată a documentelor", a declarat Viviane Reding.
"Am făcut aceste propuneri pentru 12 categorii de documente, în primul rând pentru cele mai importante, precum certificatul de naştere şi cel de paternitate", a mai adăugat comisarul european pe justiţie.
Viviane Reding a mai explicat că "pentru o simplificare şi mai mare a procedurilor şi pentru a economisi costurile cu traducerea, comisia a mai propus utilizarea opţională a unor formulare standardizate în toate limbile oficiale ale uniunii, pe care cetăţenii şi întreprinderile le-ar putea solicita în locul documentelor naţionale şi în aceleaşi condiţii ce sunt aplicate documentelor oficiale naţionale cu privire la naştere, deces, căsătorie, precum şi la statutul juridic şi reprezentarea unei societăţi sau a unei alte întreprinderi.
"Dacă deciziile tribunalelor sunt recunoscute în interiorul Uniunii Europene, este timpul ca şi documentele originale să fie recunoscute între statele membre, fără cerinţe suplimentare.
"În propunerea Comisiei Europene există garanţii împotriva fraudei şi că atunci când un stat membru are îndoieli asupra autenticităţii unui document, îl va putea verifica cu ţara de origine a respectivului cetăţean prin intermediul sistemului de informare a pieţei interne existent deja.", a spus comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding.
Pentru a deveni lege, propunerea de miercuri a Comisiei Europene va trebui aprobată prin codecizie de Consiliul statelor membre şi de Parlamentul European.