Fonduri europene "record" pentru proiecte energetice
Proiectul Nabucco, promovat de România va avea susţinere financiară de la Uniunea Europeană. Întreg domeniul energetic va beneficia de 2,3 miliarde de euro.
Articol de Carmen Gavrilă, 04 Martie 2010, 18:05
Comisia Europeană alocă 2,3 miliarde de euro pentru proiecte atât în electricitate cât şi în domeniul gazelor.
Infuzia de fonduri în domeniul energiei are ca scop nu numai îmbunătăţirea securităţii energetice a Europei, date fiind problemele create in trecut de criza gazelor dintre Rusia si Ucraina, dar şi redresarea economiei.
Comisia Europeană a selecţionat pentru finanţare 43 de proiecte energetice majore, care pot contribui substanţial la redresarea economică din UE, dar pot întări şi securitatea aprovizionării cu energie prin crearea unor infrastructuri transfrontaliere.
Prin decizia adoptată, Comisia alocă 2,3 miliarde de euro pentru 31 de proiecte din domeniul gazelor şi 12 din domeniul energiei electrice.
Este cea de-a doua decizie financiară din cadrul pachetului de redresare economică în valoare de aproape 4 miliarde de euro.
Este şi cea mai mare sumă investită vreodată de UE în infrastructura energetică.
„Investind în infrastructura critică, dăm un impuls economiei şi creării de locuri de muncă şi, în acelaşi timp, ne asigurăm că cetăţenii UE vor avea curent electric şi căldură în case, chiar şi în cazul unor întreruperi de aprovizionare. Am tras învăţăminte din ultima criză a gazelor” , a declarat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Comisia alocă 910 milioane de euro pentru 12 proiecte de interconectare a reţelelor de energie electrică şi 1390 milioane de euro pentru 31 de proiecte de gazoducte.
Proiectele selecţionate vor ajuta la finalizarea unor importante investiţii care riscau să sufere mari întârzieri din cauza încetinirii activităţii economice.
Cofinanţând în proporţie de până la 50% unele segmente din aceste proiecte, UE va stimula sectorul privat să investească, la rândul său, până la 22 miliarde de euro.
Suma de 2,3 miliarde de euro va fi pusă la dispoziţia promotorilor proiectelor în următoarele 18 luni.
„Comisia nu a mai aprobat niciodată o sumă atât de mare pentru proiecte energetice Am ales proiecte cheie care vor contribui la o mai bună integrare a reţelei energetice europene, dând flexibilitate fluxurilor de energie peste frontierele statelor membre”, a declarat comisarul european pentru energie, Günther Oettinger .
Proiectele selecţionate din domeniul infrastructurii energiei electrice şi gazelor naturale reflectă priorităţi energetice ale UE ca îmbunătăţirea interconectării statelor membre şi reducerea izolării unor zone mai îndepărtate, cum ar fi cele trei state baltice, Irlanda şi Malta.
O altă prioritate este necesitatea de a întări securitatea aprovizionării cu gaze prin sprijinirea unor proiecte de inversare a fluxului în nouă state membre, precum şi a proiectelor Nabucco şi Galsi menite să asigure diversificarea importului de gaze naturale.
UE consideră că aceste investiţii vor contribui şi la stimularea creării de locuri de muncă şi la asigurarea supravieţuirii multor mici întreprinderi de construcţii şi servicii.
În martie 2009, UE a alocat 3,98 miliarde de euro pentru a sprijini redresarea economică a Europei.
Prin selecţia de propiecte făcută, la care se adaugă proiectele de captare a carbonului şi proiectele eoliene marine, pentru care Comisia a aprobat fonduri la 9 decembrie 2009, bugetul pentru energie din cadrul programului energetic european de redresare este angajat în proporţie de 97%.
Comisia va prezenta un raport Consiliului European în martie 2010.