Fondul Monetar Internaţional, ţinta unui atac cibernetic
Fondul Monetar Internaţional a fost ţinta unui atac cibernetic sofisticat asupra sistemului său informatic. Scopul atacul a fost acela de a instala un software care să ofere date din interiorul sistemului.
Articol de Răzvan Stancu, 12 Iunie 2011, 12:02
Sistemul informatic al Fondului Monetar Internaţional a fost ţinta unui atac cibernetic sofisticat, spun oficiali FMI, citaţi de BBC.
Atacul informatic a avut loc înainte de arestarea la 14 mai a fostului director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de posibile acte de agresiune sexuală asupra unei cameriste.
Scopul atacului a fost acela de a instala un software care să ofere date din interiorul sistemului către cineva din afară.
Purtătorul de cuvânt al FMI, David Hawley, a afirmat că Fondul “este pe deplin funcţional”, în ciuda atacului.
“Pot confirma că investigăm un incident”, a afirmat el, precizând că nu se află în poziţia de a oferi date suplimentare cu privire la amploarea incidentului de securitate cibernetică.
Fondul Monetar Internaţional deţine date economice confidenţiale despre multe ţări.
Expertul în securitate cibernetică Tom Kellerman, care a lucrat pentru FMI, a declarat pentru Reuters că scopul hackerilor a fost de a instala un software care să ofere unui stat acces la reţeaua FMI.
"Codul a fost dezvoltat şi lansat pentru acest scop”, a afirmat Tom Kellerman.
Potrivit Bloomberg, sistemul informatic al FMI ar fi fost atacat de hackeri "despre care se crede că ar avea legături cu un guvern străin", iar acest gen de atacuri sunt mult mai greu de urmărit.
Banca Mondială a întrerupt pentru moment ca o măsură de precauţie orice conexiune de reţea cu Fondul Monetar Internaţional, a afirmat purtătorul de cuvânt, Rich Mills.
Atacul asupra FMI este cel mai recent dintr-o serie de atacuri care au avut ca ţinte instituţii şi companii de cel mai înalt profil.
Pe lista victimelor se numără Lockheed Martin, Sony şi Citigroup Inc.
Directorul CIA, Leon Panetta, a spus congresului american, la începutul acestei săptămâni, că un atac cibernetic la scară largă care să afecteze puternic sistemele de securitate guvernamentale şi de finanţe “este o posbilitate reală în lumea de astăzi”.