Fond pentru reducerea poluării în ţările sărace
Participanții la reuniunea de la Durban privind schimbările climatice au decis crearea unui fond de sprijin pentru statele sărace în vederea reducerii emisiilor poluante.
Articol de Paul Poteraşi, 11 Decembrie 2011, 12:07
Reprezentanţi din aproximativ 190 de ţări, care au particat la reuniunea privind clima de la Durban, Africa de Sud, organizată de ONU, au decis crearea unui fond de ajutor care să sprijine ţările sărace în reducerea emisiilor poluante, transmite BBC.
Delegaţiile nu au convenit însă modul în care vor fi aduşi banii la acest fond.
Delegațiile prezente au decis că Uniunea Europeană îşi va plasa din punct de vedere juridic promisiunile de reducere a emisiilor în cadrul Protocolului de la Kyoto, o solicitare cheie a ţărilor în curs de dezvoltare.
Discuţile cu privire la un nou acord care să acopere toate ţările vor începe anul viitor şi se vor termina până în 2015 şi vor intra în vigoare până în 2020.
Dezbaterile au durat mai bine de 36 de ore.
"Am venit aici şi am încheiat această întâlnire cu planul A care trebuie să salveze planeta pentru copiii şi nepoţii noştri.
"Am făcut istorie", a declarat ministrul de relaţii internaţionale din Africa de Sud, Maite Nkoana-Mashabane.
Dispută privind valoarea juridică a acordului
Concluziile au fost întârziate de o dispută între UE şi India asupra formulării "foii de parcurs" pentru un nou acord global.
India nu dorea un caiet de sarcini care să fie obligatoriu din punct de vedere juridic.
În cele din urmă, un diplomat brazilian a venit cu ideea că acordul trebuie să aibă "forţă juridică", idee ce a fost acceptată.
UE susţinea că numai un acord juridic care să implice toate ţările cu emisii, în special cele cu o creştere rapidă a acestora cum ar fi China, ar putea menţine creşterea temperaturii globale sub pragul de 2 grade Celsius, prag convenit la nivel internaţional.
Ministrul de externe din Grenada, Karl Hood, vorbind pentru Alianţa statelor mici insulare(Aosis), a precizat că dacă nu există un instrument juridic prin care statele să fie făcute responsabile pentru acţiunile lor, atunci se avem doar "cuvinte frumoase".
"În timp ce ei se dezvoltă, noi vom muri. De ce ar trebui să acceptăm asta", a mai spus Karl Hood.
La reuniunea privind clima de la Durban, Africa de Sud, au participat reprezentanţi din circa 190 de ţări.
Obiectivul comunităţii internaţionale este de a limita creşterea temperaturii planetei la + 2 grade Celsius.
Potrivit unui studiu prezentat în această săptămână la Durban, lumea este angajată în direcţia unei creşteri de 3,5 grade Celsius la nivel mondial.