Focurile de la Novoli – între tradiție și sărbătoare
Este vorba despre o tradiție care persistă de ani de zile în sudul Italiei, la Salento.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Ianuarie 2016, 09:42
În regiunea italiană Puglia, în ciuda frigului și a ploii, 40.000 de persoane, localnici și turiști au asistat la Fòcara di Novoli - Flăcările de la Novoli.
Este vorba despre o tradiție care persistă de ani de zile în sudul Italiei, la Salento: în fiecare an, la mijlocul lunii ianuarie, cu prilejul sărbătoririi Sfântului Anton, se dă foc celui mai înalt rug din Europa și din zona Mediterană, de 26 de metri înălțime și un diametru de 20 de metri. La acest faimos eveniment din Italia, a cântat și Fanfara Ciocârlia.
Novoli este orașul celui mai mare și înalt foc din Europa: Focara - un cuvânt inventat în dialectul din Salento - este de fapt un obicei tradițional, păstrat de peste o un secol, de a face grămezi de vreascuri la intersecția cea mai importantă din localitate, cărora li se dau foc în ajunul Sărbătorii Sfantului Anton.
La Novoli, acest obicei a luat proporții de la an la an, iar în prezent rugul – construit din 60.000 de coarde de viță de vie - are o înălțime de 26 de metri și un diametru de 20 de metri. ”Tradiția se reînnoiește în fiecare an.Focurile de la Novoli reprezintă un adevărat monument de artă tradițională în onoarea Sfântului Anton” a declarat pentru Radio România Actualități, primarul orașului Novoli, Gianmaria Greco.
De la simplul ritual de a arde rugul în piazza centrală din oraș, s-a ajuns astăzi la un adevărat Festival ”Focara di Novoli” cu ceremonii speciale, cu muzică, acrobații, focuri de artificii, eveniment la care vin italieni din toată Puglia, dar și din alte regiuni și chiar turiști stăini.
Chiara de Luca, ghid turistic, mi-a explicat că această tradiție la Novoli datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea: ”Tradiția este foarte veche și era răspândită în toate localitățile din Salento, în special din partea de sud. Aici la Novoli a început, se pare, la sfârșitul anilor 1800”. Am întrebat-o pe Chiara ce simbolizează acest foc. ”Focul amintește imaginea Sfântului Anton, cunoscut de altfel și ca protector al animalelor.
Focul – în concepția sătenilor - curăță, purifică și tocmai de aceea ei vor să înceapă anul în acest sens. Totodată focul este sacru și reușește să reunească popoarele, să adune în jurul său mai multe comunități și oferă astfel și un sens de unitate” mi-a explicat ghidul.
Acest foc arde pentru mai bine de 48 de ore, cu lumea reunită împrejur. În trecut exista obișnuința ca localnicii să ia cărbuni de jar pe care îi duceau acasă în sobele lor pentru protecție și purificare din partea Sfântului Anton.
Fanfara Ciocârlia a cântat la Festivalul ”Focara di Novoli”
Printre formațiile invitate să cânte la acest faimos eveniment din Salento – Focara di Novoli - s-a aflat și Fanfara Ciocârlia. ”Este o onoare deosebită să fii invitat la manifestări de genul acesta și oriunde mergem noi încercăm să fim pe placul spectatorilor” a declarat pentru Radio România Actualități, unul dintre cei 12 membri ai Fanfarei, Oprică Ivancea, completând că pentru ei este ”o mare bucurie să știm că avem și spectatori romând atunci când cântăm în străinătate, mai ales aici, în Italia, unde sunt și mulți români”.
”Noi reprezentăm țara în care trăim. Anul acesta sărbătorim 20 de ani de existență a grupului, am avut concerte foarte multe, dar oriunde am fost noi, chiar dacă avem producători din Germania, am reprezentat cu mândrie România: la festivaluri, concursuri internaționale. Steagul nostru a fost acolo. Am avut multe prestații, multe prezentări în 20 de ani și noi întotdeauna cât am putut ne-am reprezentat țara” a adăugat Oprică Ivancea.
”Oriunde am fost, am fost primiți foarte bine. Publicul nostru a fost la fel de curios să asculte muzica noastră și de ce nu să danseze. Sincer să fiu nu ne place să mergem la distanțe mari: în Australia, în Noua Zeelandă sau ultima dată am fost în Caracas, în Columbia…este prea departe, dar mergem… Noi întâlnim mai mult publicul din Europa, care deja ne cunoaște.
Și în România, chiar dacă avem concerte mai puține acasă, am întâlnit un public extrem de bun, de fiecare dată” a ținut să mai spună Oprică Ivancea de la Fanfara Ciocârlia.