FMI transmite mesaje de încurajare României
Mihai Tănăsescu spune că prin evaluarea pozitivă a acordului de tip preventiv cu România, FMI transmite un mesaj de felicitare pentru măsurile luate, dar şi de continuare a acestora.
28 Iunie 2011, 09:17
Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a evaluat pozitiv acordul de tip preventiv cu România.
Potrivit lui Mihai Tănăsescu, FMI a aprobat punerea la dispoziţie a unei noi tranşe de aproximativ 480 de milioane de euro.
Referitor la aprobarea primei evaluări din noul acord aşa-numit "de tip preventiv", Mihai Tănăsescu crede că mesajul principal pe care directorii executivi l-au dat României a fost, în primul rând, de felicitare.
În al doilea rând, "de a continua aceste reforme de creştere a eficienţei, de continuare a reformelor de îmbunătăţire a eficienţei aparatului administrativ, a întreprinderilor publice, toate acestea conducând, în perioada următoare, la atragere de investiţii, atragere de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană".
Mai mult, Mihai Tănăsescu a subliniat că "aceste lucruri laolaltă cred că arată, într-un final, faptul că România merge pe o direcţie corectă şi, nu în ultimul rând, arată o determinare pentru implementarea reformelor atât de necesare în această perioadă în România şi nu numai".
Cât despre aşteptările imediate specifice din partea fondului în ceea ce priveşte România, Mihai Tănăsescu a spus că FMI "şi-a exprimat mulţumirea de modul în care autorităţile au implementat aceste măsuri, dar, sigur, în acelaşi timp au arătat foarte clar care sunt măsurile care trebuie luate pentru perioada următoare".
De asemenea, Mihai Tănăsescu a subliniat că "2012 este un an cu angajamente puternice din partea României, atât pentru Comisia Europeană, cât şi pentru Fondul Monetar Internaţional în ceea ce priveşte scăderea graduală a deficitului bugetar".
Mai mult, Mihai Tănăsescu a precizat că prin continuarea acestor reforme, roadele vor fi vizibile în anii care urmează.
Totodată, Mihai Tănăsescu a mai adăugat că România, "aşa cum a arătat şi luna trecută, poate să se finanţeze singură, atât de pe pieţele interne, cât şi de pe piaţa externă de capital".
Într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, directorul general interimar al FMI, John Lipsky, recomandă autorităţilor române să depună eforturi suplimentare pentru a atinge anul viitor ţinta de deficit bugetar de 3 la sută.
John Lipsky este de părere că pentru acest lucru este nevoie în special de un progres rapid în cheltuirea banilor de investiţii şi în absorbţia fondurilor europene.
Mai mult directorul general interimar al FMI cere reforme mai puternice în sectorul companiilor de stat.