FMI se pregăteşte de alegeri
Boardul FMI a fixat ca termen final pentru alegerea liderului său data de 30 iunie. În cursa pentru poziţia de director se află ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, şi guvernatorul Băncii Mexicului, Agustin Carstens.
25 Iunie 2011, 08:17
Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, care candidează pentru şefia FMI, a promis că nu va da dovadă de indulgenţă faţă de ţările europene în dificultate şi spune că va încerca să vindece rănile lăsate de plecarea lui Dominique Strauss-Kahn.
Christine Lagarde a respins explicit şi eventualitatea unui conflict de interese între cetăţenia sa franceză şi ajutorul FMI pentru trei state membre ale zonei euro: Grecia, Irlanda şi Portugalia.
Această posibilitate a fost evocată cu zece zile în urmă, chiar de rivalul său în cursa pentru FMI, mexicanul Agustin Carstens.
În audierile de la FMI, Christine Lagarde a arătat că, în cazul în care va fi aleasă să conducă instituţia financiară internaţională, va face reforme, pentru ca Fondul să devină mai reprezentativ pentru întreaga economie globală.
"Nu sunt aici să reprezint interesul unei anumite regiuni a lumii, ci pe toţi membrii Fondului", a spus în declaraţia din audieri ministrul francez al finanţelor, care a răspuns astfel rivalului ei, guvernatorul Băncii Centrale a Mexicului, Agustin Carstens.
Într-o audiere cu două zile înainte, Agustin Carstens acuza în boardul FMI că eventuala alegere a lui Christine Lagarde ar reprezenta un conflict de interese.
"Având naţionalitate franceză şi fiind europeană, nu trebuie să fie niciun avantaj, niciun handicap", a replicat vineri Christine Lagarde.
Christine Lagarde, favorită la preluarea şefiei FMI
Dacă va fi aleasă director general al FMI, ministrul francez al economiei a asigurat că, atunci când va fi vorba despre a sprijini un membru al zonei euro, o va face în conformitate cu Misiunea Fondului şi cu resursele sale.
Christine Lagarde a făcut o serie de declaraţii de loialitate faţă de Misiunea FMI.
"Nu mă voi abate de la necesara imparţialitate şi fermitate în discuţiile cu liderii europeni. Din contră, nu există loc de caritate atunci când este vorba despre opţiuni dificile, şi nu există nicio opţiune care să nu înceapă cu ajustări dificile, dar necesare, făcute de autorităţile Greciei, pentru a restaura sustenabilitatea finanţelor publice şi pentru a reface competitivitatea ţării", a asigurat Christine Lagarde.
După întâlnirea bilaterală de vineri de la Departamentul Trezoreriei, a miniştrilor de finanţe american şi francez, purtătoarea de cuvânt a Departamentului a spus într-o declaraţie scrisă că secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, crede că ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde, este "o candidată excepţional de talentată, pentru a conduce FMI".
Christine Lagarde este considerată drept favorită în cursa pentru poziţia de director al Fondului, în mod tradiţional deţinută de 65 de ani de un european.
Până acum, Christine Lagarde are susţinerea Europei, care controlează o treime din voturile Fondului, iar Agustin Carstens pe aceea a Americii Latine, SUA şi Japonia.
Boardul a fixat ca termen final pentru alegerea liderului său data de 30 iunie.
El se va reuni marţi, pentru a ajunge la o decizie prin consens. În cazul unui blocaj, maniera de decizie este votul majoritar.