FMI: Ne așteptăm ca în săptămânile viitoare 900 de milioane de dolari să fie în mâini ucrainene
Directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Gheorghieva, a felicitat Kievul pentru că s-a descurcat cu inflația ridicată, în condițiile războiului împotriva țării, precum și pentru creștere economică bună.
Articol de Radio România Actualităţi, 13 Martie 2024, 09:54
Pentru Ucraina este important să aibă predictibilitate privind sprijinul din partea partenerilor săi. Asta a declarat, ca răspuns la o întrebare a postului public de radio de la Sofia, BNR, directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Gheorghieva.
Ea a felicitat Kievul pentru că s-a descurcat cu inflația ridicată, în condițiile războiului împotriva țării, precum și pentru creștere economică bună.
Colectarea impozitelor în Ucraina a ajuns la 36% din PIB anul trecut, ceea ce reprezintă cel mai mare procent comparativ cu perioada antebelică, a adăugat Gheorghieva: „Noi urmează să discutăm - Consiliul Director - ultima revizuire a programului care s-a încheiat cu o evaluare foarte pozitivă, astfel încât în următoarele săptămâni, după ce decizia trece prin Consiliul Director, ne așteptăm ca 900 de milioane de dolari să ajungă în mâini ucrainene”.
"Este realist ca Bulgaria să introducă euro de anul viitor, dar acest lucru s-ar putea să nu se întâmple de la 1 ianuarie", prognozează directorul executiv al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Gheorghieva. "Lupta împotriva inflaţiei este de succes", a mai adăugat ea.
„Principalele economii, precum cea a SUA, au reușit să se descurce fără a reduce semnificativ creșterea. Ne așteptăm ca inflația să scadă la țintele băncilor centrale, undeva la jumătatea acestui an. În multe țări, vom vedea că ratele dobânzilor vor scădea”.
Gheorghieva a lăudat și dezvoltarea economiei bulgare.
Directorul executiv al Fondului Monetar Internațional și-a exprimat speranța că inflația în Bulgaria va scădea până la sfârșitul anului la un nivel care să permită introducerea euro în 2025, transmite Radioul Național Bulgar (BNR).
"Nu m-aș concentra pe dată. Este important ca Bulgaria să fie în 2025 în zona euro și acest lucru este realist".
Pentru Bulgaria, intrarea în zona euro este o prioritate justificată, a adăugat ea.
Odată cu introducerea monedei euro, Bulgaria se va așeza la masa de deciziilor, nu va fi doar un consumator de politică monetară, a explicat Gheorghieva.
Traducerea: Mirela Petrescu/ RADOR RADIO ROMÂNIA