FMI cere Greciei accelerarea reformelor structurale
Fondul Monetar Internaţional avertizează că, pentru a se ajunge la semnarea acordului aprobat de principiu la sfârşitul lunii octombrie, reformele structurale vor trebui accelerate şi costurile forţei de muncă reduse în continuare.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 01 Februarie 2012, 18:55
Guvernul Greciei nu a ajuns miercuri la un acord cu creditorii săi privind restructurarea datoriilor, aşa cum estimau în presa elenă oficialii de la Atena.
Urmează alte negocieri şi se aşteaptă, în continuare, din partea Greciei, accelerarea reformelor structurale şi reducerea deficitului, după cum declara miercuri şeful misiunii Fondului Monetar în această ţară.
În cadrul unei întâlniri cu presa, purtătorul de cuvânt al guvernului, Pantelis Kapsis, a declarat însă că acordul final va fi precedat de o nouă întâlnire a liderilor politici care sprijină echipa premierului Papademos, care a precizat când va fi programată această.
În mod cert, cele trei partide vor trebui să găsească un numitor comun până vineri, astfel încât noul acord să fie înaintat spre dezbatere la reuniunea eurogrupului din 6 februarie.
Lucas Papademos declarase la Bruxelles, în urmă cu două zile, că partenerii europeni solicită partidelor politice din Grecia să se angajeze "în mod irevocabil, pentru îndeplinirea noului program" şi că această consultare finală este absolut necesară.
În timpul întâlnirii cu liderii politici este de aşteptat ca Lucas Papademos să pezinte evoluţiile în urma contactelor stabilite la Bruxelles, precum şi rezultatele negocierilor cu Troica.
Acestea din urmă ar putea să deblocheze al doilea pachet de asistenţă financiară către Grecia, în valoare totală de 130 de milioane de euro, cu condiţia încheierii prealabile a acordului privind schimbul de obligaţiuni cu creditorii privaţi şi asumarea unor noi măsuri de resuscitare financiară a bugetului ţării.
Negocierile cu delegaţia misiunii internaţionale, care impune de această dată condiţii mult mai stricte şi măsuri specifice pentru încheierea noului acord de împrumut, nu au fost lipsite de tensiuni şi divergenţe.
Fondul Monetar Internaţional avertizează că, pentru a se ajunge la semnarea acordului aprobat de principiu la sfârşitul lunii octombrie, anul trecut, reformele structurale vor trebui accelerate şi costurile forţei de muncă reduse în continuare.
De asemenea, politica fiscală va trebui schimbată radical, recomandându-se stabilirea unei rate unice de impozitare, respectiv de 19% sau 21%, majorarea accizelor şi reducerea drastică a categoriilor de contribuabili scutiţi de impozite.