FMI caută soluţii pentru redresarea economică
Directorul general al Fondului, Dominique Strauss Kahn, spune că guvernele lumii trebuie să conlucreze pentru a putea preveni alte crize.
23 Aprilie 2010, 07:46
Sezonul grevelor ar putea atinge momentul de vârf după înrăutăţirea situaţiei angajaţilor bugetari din multe ţări, în condiţiile în care se va încerca reducerea cheltuielilor, notează analiştii revistei "The Economist".
În aproape toate ţările bogate numărul grevelor pare să se fi redus în ultima vreme.
Irlanda a fost recompensată pentru disciplina sa prin reducerea costurilor împrumuturilor, însă în alte domenii europene abnegaţia nu este atât de evidentă.
Uniunea Europeană şi negociatorii FMI au trimis reprezentanţi la Atena pentru găsirea unei soluţii la criza din Grecia, dat fiind că principala centrală sindicală cere anularea tuturor măsurilor de austeritate.
Şi în România sindicatele s-au mobilizat împotriva reducerilor bugetare stabilite în cadrul acordurilor încheiate cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, scrie "The Economist".
Modul în care guvernele vor reuşi să restructureze sectoarele publice fără a declanşa crize profunde va depinde de factori precum încrederea în sistemul politic.
Paradoxal, în ţări unde sectorul bugetar este extins şi disfuncţional, reducerile ar putea fi cel mai dificil de operat pentru că angajaţii au un sentiment de merit şi apartenenţă la sistem, mai notează "The Economist".
În acest context, directorul general al FMI, Dominique Strauss Kahn, a cerut din nou guvernelor să-şi coordoneze proiectele de reformă în domeniul reglementărilor din sectorul financiar.
"În majoritatea ţărilor există o presiune politică de adoptare rapidă a reformelor", a spus şeful FMI, notând că există riscul materializat într-o anumită măsură ca reformele să fie incoerente între diferite regiuni ale lumii.
Reprezentanţi ai G-20 caută la Washington soluţii pentru regresare economică
Miniştrii finanţelor şi reprezentanţii băncilor centrale din statele membre ale G-20 (economiile dezvoltate şi marile economii emergente) se reunesc la Washington, urmând să discute printre alte subiecte şi problema reglementării activităţii instituţiilor financiare.
Într-o conferinţă de presă care a deschis sesiunea bianuală a liderilor financiari mondiali, şeful Fondului Monetar Internaţional a arătat că, în vreme ce reuniunile de primăvară au loc într-un moment în care economia pare să fie în redresare, rămân încă o serie de provocări pe care oficialii finanţelor trebuie să le rezolve.
Dominique Strauss Kahn a arătat că datorită cooperării globale s-a reuşit evitarea unei mari recesiuni în 2009.
El a mai spus că guvernele lumii trebuie să lucreze împreună pentru a reforma sistemul de reglementări financiare care să poată preveni alte crize.
"Elementele-cheie ale reformelor financiare ar trebui convenite pe scena internaţională până la sfârşitul anului", a mai spus directorul executiv al FMI, părând, potrivit unor voci, să sugereze că preşedintele Obama ar face presiuni pentru reforme prea rapide în Statele Unite.
El însuşi a arătat că susţine impunerea de taxe împotriva băncilor pentru a asigura ceva resurse care să ajute guvernele să rezolve problema băncilor falimentare într-o viitoare criză financară fără a mai recurge la banii publici.
Dominique Strauss Kahn a mai arătat în conferinţa de presă de la Fondul Monetar Internaţional că există acum o bază solidă pe care să se poată construi un program, dar a avertizat guvernele să fie în gardă în faţa autoindulgenţei.
"Ţinta este acum de a asigura şi avansa redresarea economică pentru că, deşi redresarea este mai puternică şi mai rapidă decât erau aşteptările, ea este încă fragilă şi este fragilă în principal pentru că este inegală. În economiile avansate şomajul este încă foarte ridicat, în unele ţări este chiar în creştere, iar sectorul financiar nu este încă redresat."
Dominique Strauss Kahn avertizează asupra riscurilor de speculaţii inflaţioniste
"În ce priveşte economiile emergente, principala îngrijorare este aceea a fluxurilor de capital din cauza uriaşelor lichidităţi disponibile în economia globală şi din cauza reticenţei de a investi în economiile avansate din Europa, Statele Unite şi chiar Japonia, aşa încât uriaşele fluxuri de capital care se îndreaptă către ţările emergente crează riscul unor speculaţii inflaţioniste.
"Deficitele bugetare ale ţărilor avansate sunt, de asemenea, un temei de îngrijorare. Criza datoriilor Greciei este serioasă", a adăugat Strauss Kahn, arătând totuşi că nu există pentru moment nici o altă ţară din zona euro în legătură cu care Fondul Monetar Internaţional să fie în mod special îngrijorat.
La reuniunea Grupului celor 20, Dominique Strauss Kahn se aşteaptă la un progres al eforturilor de a reforma sistemul de reglementări financiare pentru a asigura că reformele fiecărei ţări în acest sens sunt compatibile cu sistemul global.