FMI "aşteaptă contribuţii suplimentare" de la statele membre
Directorul FMI spune că mai multe state s-au angajat să contribuie cu resurse suplimentare la bugetul Fondului. Suma a ajuns la 320 de miliarde de dolari, după implicarea Poloniei şi Elveţiei.
20 Aprilie 2012, 11:21
Directorul FMI, Christine Lagarde, se aşteaptă ca resursele financiare ale instituţiei să crească substanţial în urma unor contribuţii suplimentare ale statelor membre.
FMI încearcă să obţină un angajament din partea ţărilor membre privind majorarea resurselor financiare ale instituţiei.
Suplimentarea fondurilor este necesară - spune directorul FMI, Christine Lagarde, pentru ca instituţia pe care o conduce să poată ajuta la rezolvarea problemelor economice actuale.
"Cee ce trebuie să facem acum este să acţionăm împreună. Acţiuni colective sunt necesare pentru că fiecare membru are propriile probleme de rezolvat.
"Dacă ne uităm spre Europa şi în special spre zona euro, pentru că în momentul de faţă este centrul potenţialelor riscuri, observăm clar că în ultimele şase luni au fost luate măsuri importante. Dar dacă am avea un mesaj pentru Europa, acela ar fi ca măsurile să continue", a spus Christine Lagarde.
În ultimele zile, mai multe state s-au angajat să contribuie cu resurse suplimentare la FMI, potrivit unui comunicat FMI.
Suma a ajuns la 320 de miliarde de dolari, după ce Polonia şi Elveţia s-au alăturat eforturilor privind majorarea fondurilor instituţiei.
Christine Lagarde spunea cu ceva timp în urmă că FMI ar avea nevoie de peste 400 de miliarde de dolari.
Printre ţările care au refuzat să dea mai mulţi bani, în ciuda apelului direct al FMI, se numără Statele Unite, care contribuie cel mai mult la fond.
Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, spunea că FMI poate să strângă rapid fonduri în caz de nevoie, dar că Europa trebuie să răspundă energic la situaţia economică în care se află şi să nu considere FMI drept un înlocuitor al acestor măsuri.
"Sprijinim rolul pe care îl are FMI în procesul de reformă în Europa. Este un rol suplimentar, nu cel dominant, pentru finanţele europene. Am susţinut foarte tare acest rol al FMI şi vom continua să o facem.
"Fondul este într-o poziţie foarte bună de a demonstra lumii că are abilitatea să strângă resurse suplimentare de la alte ţări foarte-foarte repede, dacă are nevoie", a declarat Timothy Geithner.
Dacă FMI obţine încă 400 de miliarde de dolari, înseamnă că rezervele aflate la dispoziţia instituţiei practic se dublează.