FMI are o previziune mai optimistă pentru economia Greciei
Fondul Monetar Internaţional estimează o creştere de 2,3% a Produsului Intern Brut în acest an, dar de numai 2% pentru 2o25.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Octombrie 2024, 23:05
Fondul Monetar Internaţional are o previziune mai optimistă pentru economia Greciei: estimează o creştere de 2,3% a Produsului Intern Brut în acest an, dar de numai 2% pentru anul viitor. FMI mai apreciază că deficitul de cont curent al Greciei va ajunge la 6,5% anul acesta şi va scădea la 5,3 procente în 2025. Însă instituţia financiară face şi o serie de recomandări Atenei.
Corespondenta RRA, Michaela Lambrinidou, a transmis o sinteză pe acest subiect:
Ministrul economiei naţionale şi finanţelor, Kostis Hatzidakis, participă la lucrările Reuniunii anuale a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale de la Washington. La lucrările acestei întâlniri, eforturile elene de redresare a economiei au fost apreciate pozitiv de cele două mari instituţii financiare mondiale, care au recomandat însă continuarea reformelor.
Fondul Monetar Internaţional a prognozat recent o creştere economică moderată pentru Grecia, deşi a subliniat provocările legate de datoria publică, care rămâne la un nivel ridicat anul acesta, respectiv la 162% din Produsul Intern Brut şi prevede o reducere la 149% din Produsul Intern Brut pentru anul viitor. Dacă va fi atins, acest obiectiv va marca o reducere semnificativă şi rapidă a datoriei, care ar putea avea efecte pozitive, cum ar fi, de exemplu, îmbunătăţirea ratingului de credit al ţării şi creşterea încrederii pe pieţele internaţionale, ceea ce poate duce la condiţii mai bune de împrumut şi la o stabilitate economică pe termen îndelungat.
În ceea ce priveşte datoria publică, Fondul Monetar Internaţional recomandă Greciei să menţină o abordare prudentă şi să se axeze pe consolidarea fiscală pe termen mediu. Deşi datoria publică a scăzut uşor faţă de anii precedenţi, aceasta rămâne una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Fondul Monetar sfătuieşte Grecia să implementeze reforme structurale, să atragă investiţii şi să îmbunătăţească competitivitatea pentru a asigura sustenabilitatea datoriei pe termen lung. Ministrul grec a participat astăzi şi la reuniunea coaliţiei miniştrilor de finanţe pentru acţiuni climatice, la care Grecia este membru permanent. Scopul acestei participări este de a discuta şi a promova politici care leagă creşterea economică de schimbările climatice.