Flexibilizarea yuan-ului "va ajuta în primul rând China"
Economiştii americani văd mari beneficii în primul rând pentru China prin relaxarea yuan-ului, însă oficialii americani cred că anunţul Chinei privind flexibilizarea monedei va rămâne la stadiul de intenţie.
22 Iunie 2010, 08:30
Senatorul democrat, Charles Schumer, care este şi unul din cei 10 membri ai comitetului economic comun al Congresului SUA , a cerut imediat după anunţul Chinei privind flexibilizarea ratei de schimb a yuan-ului, o legislaţie puternică, capabilă să forţeze Beijingul să facă o schimbare reală în acest sens.
Charles Schumer a justificat această decizie pentru o legislaţie puternică.
"La numai o zi după ce a provocat atâta entuziasm în legătură cu faptul că, în fine, China îşi schimbă politica( privind yuan-ul ) ea dă ,deja, înapoi.Aceasta justifică scepticismul nostru iniţial", a afirmat senatorul democrat.
Vocile critice au rămas sceptice, de altfel, de la bun început, reamintind că Beijingul a semnalat şi anterior că intenţionează o apreciere a yuan-ului "de regulă înaintea unei reuniuni internaţionale sau a unui termen limită" după care nu a făcut nimic pentru a acţiona în acest sens.
Cel mai recent exemplu este cel din aprilie, când oficiali chinezi declarau în faţa reporterilor, înaintea vizitei preşedintelui chinez Hu Jintao la Washington pentru a participa la summit-ul asupra securităţii nucleare, că a sosit momentul de a permite o mai mare flexibilitate a ratei de schimb.
Hu Jintao a participat la summit iar rata de schimb a yuan-ului a rămas neschimbată .
" Această vagă şi limitată declaraţie de intenţii este răspunsul tipic al Chinei în faţa presiunilor" a spus senatorul Schumer care este co-autorul legii ce ar impune tarife asupra bunurilor chinezeşti dacă regimul comunist nu va aprecia yuan-ul.
"Sperăm că Beijingul va fi mai specific în următoarele câteva zile" a mai declarat Schumer adăugând: "dacă nu, atunci, în interesul locurilor de muncă şi al bunăstării americanilor care sunt loviţi în fiecare zi de practicile Chinei, nu vom avea nici o altă opţiune decât aceea de a avansa legislaţia".
Dacă anunţul de sâmbătă va ajuta economia americană, aceasta va depinde de cât de mult va permite Beijingul aprecierea monedei sale naţionale .
O estimare a institutului Peterson privind economiile naţionale, spune că, de exemplu, o creştere cu 20 % a yuan-ului, ar putea conduce la reducerea cu 150 de miliarde de dolari a deficitului comercial al SUA cu China şi la crearea a 1 million de locuri de muncă în SUA , că urmare a creşterii competitivităţii exporturilor americane .
Prea puţini economişti, cred, însă,că Beijingul va permite o asemenea apreciere a yuan-ului sau, cel puţin, nu pentru moment .
Nu se aşteaptă, totuşi, ca un yuan puternic să lovească greu buzunarele americanilor, întrucât, chiar dacă preţurile exporturilor chinezeşti pot creşte, produse ieftine de la alţi mari exportatori, ca Mexicul şi India le pot înlocui.
Anunţul Chinei, imediat salutat de Casă Albă , a fost privit ca o justificare a politicii de neconfruntare a preşedintelui Barack Obama care a încercat să negocieze dincolo de ochii publicului în legătură cu rata de schimb a yuan-ului .
Reamintesc că administraţia americană a amânat publicarea unui raport care ar fi trebuit sa apară în aprilie, chiar în preajma vizitei la Washington a lui Hu Jintao, pentru a da ma mult timp Beijingului.
Economiştii americani spun că dintre toţi potenţialii beneficiari ai unui yuan mai puternic, China se află în topul listei.