Firme străine din Spania, îngrijorate de situaţia economică
Pănă acum, politicienii au încercat să dea asigurări că Grecia este un caz singular, chiar dacă Portugalia, Irlanda sau Spania au şi ele probleme de finanţare.
06 Mai 2010, 16:44
Banca Centrală Europeană va încerca, la şedinţa pe care o ţine la Lisabona, capitala Portugaliei, să calmeze pieţele financiare, care se tem că instabilitatea Greciei este contagioasă în întreaga zonă euro.
Economiştii mizează pe menţinerea dobânzii de referinţă la 1%, deja un minim istoric, dar aşteaptă mesajul preşedintelui băncii, Jean-Claude Trichet, care să redea încrederea în moneda unică. Pănă acum, politicienii au încercat să dea asigurări că Grecia este un caz singular, chiar dacă Portugalia, Irlanda sau Spania au şi ele probleme de finanţare.
Firmele străine care operează pe piaţa spaniolă dau semne de panică, iar bursa a deschis joi, pentru a patra zi consecutiv, cu numere roşii.
Piaţa spaniolă se confruntă cu lipsa de credibilitate, care sperie operatorii străini şi afectează evoluţiile bursei. IBEX 35 a început ziua de joi cu o scădere de 1%, iar miercuri a căzut din nou sub pragul psihologic de 10.000 de puncte.
Toate bursele europene aşteaptă o decizie a Băncii Centrale Europene care să oprească valul de neîncredere ce a cuprins piaţa, iar autorităţile se străduiesc, parcă în van, să liniştească opinia publică.
După ce premierul Zapatero a calificat drept o nebunie absolută zvonul privind încercarea Spaniei de a obţine un împrumut de aproape 300 de miliarde de euro pentru a-şi salva economia, de la Bruxelles, miercuri, Ollie Rehn, comisarul european pentru economie, a dezminţit şi el ferm zvonurile privind un posibil plan de salvare pentru Spania, pentru că - a precizat el - nu este nevoie de aşa ceva.
Nici pentru Spania, nici pentru Portugalia - au confirmat şi ceilalţi doi lideri europeni, Jose Manuel Durao Barroso şi Herman van Rompuy. Spania nu este Grecia - au spus aceştia, care au amintit că Atena a falsificat datele economice, motiv pentru care a pierdut credibilitatea, problemă la care se adaugă lipsa competitivităţii şi creşterea datoriei publice.
”Trebuie să fiu sincer, Grecia este un caz unic, particular, şi niciun alt stat european nu este în situaţia Greciei” a declarat Ollie Rehn.
Şeful Guvernului de la Madrid, la rândul său, a încercat din nou miercuri, după întâlnirea cu liderul opoziţiei, să calmeze spiritele.
“Avem primele date pozitive de ieşire din criză, de recuperare economică - e vorba de date, nu de zvonuri, nici de ipoteze -, date privind creşterea producţiei industriale, a consumului şi a veniturilor la stat şi o foarte uşoară scădere a şomajului. Aici avem mult de recuperat. O să avem condiţiile pentru a vedea mai aproape ieşirea din criză. Sunt motive de încredere, sunt date şi fapte, nu sunt nici opinii, nici judecăţi de valoare” a declarat José Luis Rodríguez Zapatero.
Analiştii economici spanioli transmit însă îngrijorarea investitorilor străini din peninsulă, care cer - potrivit ziarului "Expansion" - informaţii clare privind situaţia dificilă a economiei şi sunt speriaţi de posibila contagiere de la situaţia Greciei.
Preocuparea este exprimată de preşedinţii camerelor de comerţ străine, care spun că percep o situaţie de tensiune din partea oamenilor de afaceri americani, germani, britanici şi italieni, care sunt nemulţumiţi, printre altele, de costurile mari de producţie, lipsa de competitivitate şi de lipsa de flexibilitate pe piaţa muncii.
La toate aceste date se adaugă faptul că muncitorii spanioli caută oferte de muncă în străinătate, o situaţie nouă pentru Spania, care se confruntă cu un şomaj real de peste 20 de procente.