Finanţarea proiectelor regionale cu bani europeni "în schimbare"
Comisia Europeană are în vedere o nouă strategie în ce priveşte dezvoltarea regională în următorii ani, înlocuind investiţiile în infrastructură cu sprijinirea IMM-urilor.
07 Octombrie 2013, 19:35
Finanţarea proiectelor regionale cu bani europeni este în punctul unei schimbări majore.
Comisia Europeană are în vedere o nouă strategie în ce priveşte dezvoltarea regională în următorii ani.
Investiţiile în infrastructură de până acum ar urma să fie înlocuite, în perioada 2014-2020, cu sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, singurele capabile, consideră Comisia, să contribuie la reducerea şomajului în Uniune.
Ultimele detalii ale politicii regionale sunt puse la punct chiar în cursul acestei săptămâni cu statele membre, prin acordurile de parteneriat.
Vremea risipei şi a investiţiilor fanteziste a cam trecut, dau de înţeles responsabilii de la Bruxelles, care le cer statelor membre, prin comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, să se concentreze pe resuscitarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
Comisia Europeană întoarce cumva spatele proiectelor de infrastructură, care nu au creat locuri de muncă pe măsura nevoilor, şi se îndreaptă spre un sector care, susţine comisarul Hahn, este capabil să schimbe vieţile a milioane de oameni în următorii ani.
"Mereu mă refer la IMM-uri dintr-un unghi naiv, dar de efect, printr-un calcul elementar. Avem în jur de 23 de milioane de IMM-uri în Europa şi 26-27 de milioane de şomeri.
"Dacă fiecare întreprindere mică şi mijlocie ar angaja măcar o persoană fără slujbă, vă daţi seama că problema şomajului ar fi rezolvată", spune Johannes Hahn.
Potenţial al IMM-urilor
Şomajul nu este însă unitar pe teritoriul Uniunii, admite Johannes Hahn, care insistă pe potenţialul IMM-urilor.
În următorul exerciţiu bugetar ar urma ca banii cheltuiţi pentru IMM-uri să se dubleze, cel puţin până la 140 de miliarde de euro.
70% din fonduri ar urma să meargă către 25% dintre regiunile Uniunii, adică spre cele mai sărace.
Întrebat cum va răspunde noua politică regională întreprinderile mici şi mijlocii din România care spun că scăderea dramatică a consumului, corupţia, taxele, birocraţia sunt problemele mari pe care le întâmpină, comisarul european a răspuns că "Prin mai multă transparenţă şi comunicare publică pe aceste probleme. Cred că e nevoie şi de o simplificare serioasă a procedurilor".
În cazul ţărilor mai puţin dezvoltate, cum este România, Johannes Hahn a precizat că nevoia de a investi în IMM-uri nu o exclude pe cea de infrastructură.