Final de mandat pentru preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet a recomandat întărirea disciplinei fiscale şi a insistat pe rolul europarlamentarilor în menţinerea spiritului Europei.
05 Octombrie 2011, 08:30
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a fost la Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European cu un discurs de rămas bun la final de mandat.
În termeni mai degrabă diplomatici, mesajul lui Trichet a recomandat întărirea disciplinei fiscale şi a insistat pe rolul europarlamentarilor în menţinerea spiritului Europei.
Jean-Claude Trichet a insistat că Europa trebuie să înţeleagă şi să accepte că se află în cea mai mare criză de la cel de-al doilea război mondial până în prezent.
Ar fi putut fi o catastrofă, dar aceasta a fost evitată, a spus el. Inflaţia a fost păstrată sub control, euro a rămas o monedă stabilă.
Cât despre neajunsuri, Jean-Claude Trichet a trecut în revistă principalele probleme ale acestei perioade.
"În a doua jumătate a acestui an, ne aşteptăm ca creşterea reală a produsului intern brut din zona euro să fie extrem de moderată. Creşterea este stăvilită de evoluţiile globale, de scăderea încrederii şi de tensiunile de pe pieţele financiare şi de pe piaţa datoriilor suverane, iar estimarea de inflaţie a crescut în septembrie faţă de august în urma evoluţiilor de pe piaţa petrolului, a declarat preşedintele Băncii Centrale în faţa europarlamentarilor.
Guvernele şi forurile comunitare - a adăugat el - trebuie în consecinţă să asigure stabilitatea financiară. Rolul Parlamentului European e unul vital în menţinerea uniunii economice şi monetare şi, până la urmă, în menţinerea spiritului Europei, dincolo de mulţumirile şi aprecierile exprimate de europarlamentari, în condiţiile în care aceasta a fost ultima prezenţă a lui Jean-Claude Trichet în Comisia pentru afaceri economice şi monetare, în calitate de preşedinte al Băncii Centrale Europene.
Problemele ridicate de aceştia s-au referit la îngrijorările faţă de criza datoriilor, rolul băncii în rezolvarea problemelor monetare, stabilitatea preţurilor sau chiar posibila modificare a condiţiilor de salvare a Greciei.
Mesajul preşedintelui Băncii Centrale a fost clar, soluţia este aplicarea deciziilor legislative care întăresc uniunea economică.
"În ultimele luni au fost adoptate reforme importante şi necesare, dar nu e sfârşitul drumului, ci, dimpotrivă, pe termen scurt şi mediu, aplicarea cu rapiditate a legislaţiei asupra căreia s-a convenit e esenţială, iar parlamentul are un rol esenţial din acest punct de vedere şi veţi putea utiliza instrumente precum dialogul economic, pentru a sprijini integrarea economică în mod legitim" le-a spus Jean-Claude Trichet europarlamentarilor.
Una dintre întrebările acestora s-a referit, de altfel, la posibila modificare a deciziei din iulie, de sprijin pentru Grecia, care are dificultăţi în a întruni votul în unanimitate al statelor membre ale zonei euro, iar apelul preşedintelui Băncii Centrale vine în condiţiile în care miniştrii de finanţe ai zonei euro au amânat marţi seara deciziile privind acordarea unei noi tranşe din împrumutul extern pentru Grecia.
Jean-Claude Trichet, preşedinte al Băncii Centrale Europene din 2003, şi-a încheiat ultimul discurs în Comisia economică a a Parlamentului European întărind că funcţionarea sistemului fiscal al Europei e o prioritate a activităţilor specialiştilor pe care îi mai reprezintă până în 1 noiembrie.
La 1 noiembrie, Jean-Claude Trichet va preda conducerea Băncii Centrale Europene lui Mario Draghi, actualul guvernator al Băncii Centrale a Italiei.