Final de campanie electorală în Germania - anticipări
Circa 60 de milioane de germani sunt chemați duminică la urne pentru alegerea unui nou Bundestag.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 25 Septembrie 2021, 11:05
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 septembrie, ora 22:32) - "Agenda globală" - Realizator: În Germania este pe cale să se încheie campania pentru alegerile legislative federale de duminică, un scrutin, considerat istoric nu doar pentru că va decide formula politică la conducerea principalei puteri economice a Uniunii Europene, dar și pentru că îl va stabili pe înlocuitorul Angelei Merkel în funcția de cancelar, după 16 ani de mandat.
Aceasta le-a cerut vineri alegătorilor să îl voteze pe Armin Laschet, candidatul conservator al Uniunii Creștin-Democrate, pentru ca stabilitatea Germaniei să fie păstrată, dar opoziția de stânga social-democrată urcă în preferințele electoratului.
Avem legătura directă cu corespondentul RRA în Germania, Vlad Drăghicescu. Bună seara, Vlad!
Reporter: Bună seara!
Realizator: Cum arată linia de start în cel mai așteptat scrutin al momentului?
Reporter: Da, vorbeai despre înlocuitorul doamnei Merkel, să nu fie poate o înlocuitoare că avem și o candidată...
Realizator: Înlocuitorul generic, e adevărat, sunt foarte mari şansele, exact.
Reporter: Da. Circa 60 de milioane de germani sunt chemați duminică la urne, după cum știm, pentru alegerea unui nou Bundestag. De remarcat însă că, potrivit estimărilor, chiar în seara asta am auzit ale comisarului federal pentru alegeri, cel puțin 40% dintre alegători votează sau, în fine, vor vota prin corespondență, mult mai mulți decât în 2017 când 28% dintre ei și-au exercitat dreptul la vot în felul acesta. Oamenii care vor să voteze clasic, iarăşi poate ar trebuie să spunem acest lucru, deci mergând la secţia de votare, vor putea să facă acest lucru fără a fi obligaţi să prezinte dovada vaccinării, a testării sau a recuperării de pe urma COVID-ului, secţiile de vot fiind deschise între orele 8:00 și 18:00. Această informație e importantă din perspectiva germană, pentru că în multe locuri acum nu mai intri decât dacă ești într-una dintre aceste situații. Întrebai despre cum arată un pic tabloul electoral. Să spunem că sondajele în clipa de față arată un SPD în pole position, social-democrații cu 25% și Uniunea CDU/CSU a doamnei Merkel şi a domnului Laschet la 22%, cifre neschimbate față de săptămâna trecută. Deci, este o cursă destul de strânsă. Aceste două formațiuni sunt urmate de Verzi cu 17%, liberali cu 13%, în timp ce AfD, Alternativa pentru Germania stagnează la 10%. Există chiar un sondaj pe care l-am citit adineauri, așteptând să intru în direct, care îl dă pe Olaf Scholz la 26% și pe Armin Laschet la 25%. Deci, şi mai strânsă...
Realizator: Meciul se joacă.
Reporter: Absolut, da, categoric. Olaf Scholz să spunem, vicecancelar şi ministrul federal de finanțe, de altfel, a beneficiat de greșelile făcute de concurenţii săi, Armin Laschet şi Annalena Baerbock, lidera Partidului Verzilor care sigur are o carismă aparte și care este foarte îndrăgită de tineri, a avut totuși de înfruntat, acuzații de plagiat pentru o carte și niște neconcordanțe în CV care nu știu cât de mult au fost lămurite. Liderul CDU la rândul său a avut o lungă serie de apariţii nefericite, ultima în timpul dezastrului provocat de inundații în Renania, chiar în landul pe care îl păstorește.
Realizator: Vlad, la mai multe alegeri în ultima perioadă extrema dreaptă a avut un succes neașteptat. Ce se așteaptă acum?
Reporter: Ei au un electoral stabil, au avut acea intrare în forță în Bundestag în 2017, dacă îmi amintesc corect, cu vreo 13 și ceva la sută. Acum sunt cotați între 10% și 12%, în funcție de sondaj. Deci, se poate spune că au pierdut minim sau, în fine, clar este că vor intra în Bundestag din nou, dar, sigur, rămâne de văzut pentru că rezultatul alegerilor este totuși, din punctul meu de vedere, complet deschis, având în vedere faptul că un număr important de alegători sunt încă indecişi. Aici este marea bătaie, că și astăzi a fost o zi plină de evenimente electorale, în care toate partidele, fără excepție, s-au strădui să mobilizez alegătorii, inclusiv mâine urmează apariții ale Angelei Merkel şi ale celorlalţi candidaţi tocmai pentru a disloca acest electorat indecis. Dar actuala aritmetică electorală face posibilă mai multe coaliţii, pe lângă una negru-roșu-galben, adică CDU-SPD și liberali, posibilă și una roșu-verde-roșu, deci formată din social-democrați ecologiști și stânga radicală...
Realizator: Care să îi scoată pe creştini-democraţi de la guvernare.
Reporter: Exact. O variantă despre care numeroși reprezentanţii ai companiilor germane, deci IMM-urile, coloana vertebrală a economiei nu o simpatizează, ca să ne exprimăm diplomatic, și care spun ei, aproape ar constitui motiv pentru a părăsi Germania. Am auzit un şef de IMM spunând asta la televizor, pentru că se tem de taxe mai mari, de redistribuiri și în general de o politică de mediu, din asta, dirijistă și de o datorie națională mult mai mare. Şi tot în acest context aş remarca și studiul Institutului pentru Cercetarea Economică, sigur care vine în contextul ăsta electoral, dar e un institut serios care a intervievat 100 şi ceva de /.../.
Realizator: Vlad trebuie să ne apropiem de sfărşit.
Reporter: Da, care spuneau același lucru. Deci, așteptăm, cred că vom asista și la unele surprize.
Realizator: Vom fi cu tine în direct și în relatări. Te așteptăm pe parcursul acestui weekend.