Fiecare stat din Uniunea Europeană ar trebui să îşi stabilească obiective
Fiecare stat din Uniunea Europeană ar trebui să îşi stabilească obiective anuale în domeniul agriculturii - a declarat luni, la Bruxelles, ministrul de resort, Petre Daea.
Articol de Florin Lepădatu, 29 Ianuarie 2019, 08:22
Fiecare stat din Uniunea Europeană ar trebui să îşi stabilească obiective anuale în domeniul agriculturii - a declarat luni, la Bruxelles, ministrul de resort, Petre Daea.
El a prezidat reuniunea Consiliului Uniunii Europene pe Agricultură şi Pescuit, prima de acest fel organizată de la preluarea preşedinţiei de către ţara noastră.
În timpul dezbaterilor au fost formulate puncte de vedere pe această temă, pe care le-a urmărit şi corespondenta noastră, Amalia Bojescu: "Comisia Europeană propune ca statele membre să raporteze în legătură cu realizarea acestor planuri până la data de 15 februarie a fiecărui an.
Statele membre consideră însă că timpul este scurt, iar preşedinţia română a avansat ideea unei abordări progresive pentru primii doi ani de implementare.
Un alt aspect privind modernizarea şi simplificarea politicii agricole comune se referă la utilizarea alocărilor financiare, în sensul că statele membre vor dispune de mai multă flexibilitate în gestionarea fondurilor, ceea ce le va permite să conceapă programe adaptate preocupărilor fermierilor.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a subliniat că există o determinare la nivelul statelor membre de a îmbunătăţi politica agricolă comună.
Petre Daea: "Această posibilitate de a muta bani dintr-un pilon în altul, sigur, într-un procent de până la 15 %, dă o libertate statelor pentru a folosi mai bine banii şi pentru a atinge ţintele şi obiectivele pe care şi le propun."
Miniştrii au discutat şi despre rezerva pentru agricultură şi menţinerea mecanismului de disciplină financiară pentru fermieri.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, spunea că din acest punct de vedere trebuie cunoscute şi opiniile statelor membre în ceea ce priveşte rambursarea către fermieri a cuantumurilor neutilizate în anul 2020 şi oportunitatea menţinerii pragului de 2.000 de euro pentru disciplina financiară."