Fidesz îşi doreşte să rămână în Partidul Popular European
PPE a anunţat că a primit moţiuni de la 12 partide membre, din nouă state UE şi va discuta despre suspendarea sau excluderea Fidesz, pe 20 martie.
Articol de Sergiu Şteţ, 05 Martie 2019, 16:58
Partidul de guvernământ din Ungaria, condus de premierul Viktor Orban, îşi doreşte să rămână în Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, a comunicat Fidesz marţi, 5 martie, în pofida presiunilor tot mai mari din interiorul celui mai mare grup politic din Parlamentul European de a exlude formaţiunea lui Orban.
Reuters amintește că Viktor Orban este în dispută cu Bruxellesul cu privire la poziţia radicală a Ungariei pe marginea imigraţiei şi a altor teme, iar tensiunile au escaladat, înaintea alegerilor europarlamentare din mai. Viktor Orban a lansat o campanie media în care înfăţişează scrutinul din mai ca pe o alegere între forţele care susţin şi cele care se opun imigraţiei în masă, ceea ce i-a atras critici din partea Comisiei Europene şi a unor membri ai PPE.
Luni, PPE a anunţat că a primit moţiuni de la 12 partide membre, din nouă state UE şi va discuta despre suspendarea sau excluderea Fidesz, pe 20 martie.
"Există o dezbatere în desfăşurare în interiorul PPE, concentrată asupra imigraţiei", a transmis biroul de presă al Fidesz, într-un răspuns pe email, la întrebări legate de anunţul de luni al PPE. În viziunea formaţiunii conduse de Orban, apărarea valorilor creştine ale Europei şi oprirea migraţiei sunt mai importante decât disciplina de partid, din grupul PPE.
Acesta are 217 europarlamentari în legislativul european format din 750 de membri, 12 dintre ei fiind din Fidesz. Se preconizează că PPE va rămâne cea mai mare facţiune din noul Parlament European, însă, cel mai probabil, va fi mai slăbit, potrivit sondajelor, care prevăd şi o evoluţie bună a partidelor populiste şi de extremă dreapta la alegerile din mai.
Bruxellesul analizează posibilitatea de a condiţiona accesul la fondurile din bugetul UE de respectare a principiilor democratice, începând din 2021. Ungaria şi majoritatea celorlalte state foste comuniste, membre UE, primesc sume mari de la bugetul comunitar, pentru infrastructură şi alte proiecte.