Fermierii greci renunţă la profit pentru a-şi vinde marfa
Presaţi de criza financiară, producătorii de cartofi îşi vând marfa clienţilor la un preţ fără adaos, chiar dacă nu mai obţin profit. Fermierii evită astfel intermediarii, care le ofereau un preţ sub costul de producţie.
Articol de Bogdan Mihai, 25 Februarie 2012, 16:26
Loviţi de criza financiară, care a dus la o diminuare importantă a veniturilor, un grup de locuitori din nordul Greciei şi-au unit forţele cu producătorii de cartofi pentru a reduce preţurile de consum şi pentru a distribui recolta în pieţe fără intermediari, potrivit AP.
Sute de familii au luat cu asalt oraşul Katerini, din nordul Greciei, pentru a cumpăra cartofi la preţuri reduse masiv, direct de la producători.
Potrivit fermierilor, producerea unui kilogram de cartofi are un cost de 20 de eurocenţi, însă intermediarii nu cumpărau marfa decât la preţuri derizorii, de 10 - 12 eurocenţi, după care o duceau în supermarketuri, unde o vindeau cu 60 - 70 eurocenţi pe kilogram.
Confruntaţi cu pierderi uriaşe, mulţi producători susţin că nici măcar nu reuşeau să-şi ducă produsele în pieţe.
Criza severă din Grecia, care intră acum în al treilea an, a dus la scăderea pensiilor şi a salariilor şi la creşterea ratei şomajului la un nivel record, de peste 20%.
Din ce în ce mai multe persoane apelează la centrele de ajutor organizate de biserici, iar numărul persoanelor fără locuinţă este în creştere.
Confruntându-se cu o recesiune aprofundată, unele grupuri locale au găsit noi modalităţi de a trece peste criza financiară.
Ilias Tsolakidis, în vârstă de 54 de ani, parte a unui grup de voluntari din nordul Greciei, a contactat un fermier de cartofi după care a postat pe internet un anunţ prin care oferea celor interesaţi şansa de a cumpăra marfa la preţ de producător.
În doar câteva zile, toate cele 24 de tone de cartofi au fost vândute iar alte 534 de familii aveau comenzi în aşteptare.
Ilias Tsolakidis a spus că, datorită cererii mari, grupul său de voluntari va posta un nou anunţ după ce va cumpăra alte 24 de tone de cartofi de la un alt furnizor.
Lefteris Kostopoulos, fermierul care a pus la dispoziţie stocul iniţial de cartofi, a declarat că, la preţul de vânzare de 20 de eurocenţi pe kilogram, nu a obţinut niciun profit.
Agricultorul s-a declarat însă mulţumit că nu a ieşit pe pierdere şi că a reuşit să vândă mai mult de jumătate din producţia pe care o avea stocată într-un depozit.
"Iniţiativa voluntarilor a fost bună. Ne-a ajutat să mai reducem stocul de marfă din depozite astfel încât am evitat să vindem intermediarilor la un preţ mic, de 10 - 12 cenţi pe kilogram. Nu facem profit din asta, dar măcar nu mai ieşim pe pierdere", a spus Lefteris Kostopoulos.