Fenomenul emigrației "a luat recent proporţii nemaiîntâlnite"
Comisia European afirmă că ia în calcul instituirea în Ungaria a unui "punct fierbinte în gestionarea fluxului de emigranți".
Articol de Radiojurnal, 01 Septembrie 2015, 13:24
Realizator: Pavel Ionescu - Marea Britanie, o ţară recunoscută pentru multiculturalismul promovat în ultimele decenii, este o altă destinaţie favorită pentru emigranţii care inundă Europa Occidentală. Şi asta, în pofida măsurilor deosebit de restrictive introduse recent de guvernul britanic şi chiar în pofida obstacolului geografic pe care îl reprezintă Canalul Mânecii. Portului Calais, de unde pleacă feriboturile spre Anglia, i-au crescut, în ultimele săpătămâni, un mic orăşel improvizat de emigranţi, care speculează orice posibilitate de a pleca spre Dover. Uniunea Europeană promite acum că va ajuta Franţa să facă faţă valului de emigranţi şi că ia în calcul şi instituirea în Ungaria a unui aşa-numit punct fierbinte în gestionarea fluxului. Asta, însă, cu preţul colaborării tuturor celor 28 de state membre, chiar şi a acelora care nu se confrunta cu criza migraţiei.
Corespondenţă din Bruxelles - Reporter: Cerasela Rădulescu - Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a vizitat astăzi tabăra de refugiaţi din portul francez Calais, a pledat din nou pentru implicarea tuturor celor 28 de state membre, chiar şi a celor care nu se confuntă cu criza imigraţiei.
Frans Timmermans: Statele membre sunt responsabile de punerea în practică a măsurilor. Toate statele membre, nicio ţară nu se poate eschiva. A sosit timpul ca toate cele 28 de ţari, chiar şi cele care se simt la adăpost de această problemă a emigraţiei, să înţeleagă că trebuie să se implice.
Reporter: Timmermans a anunţat că executivul comunitar susţine statele care se află în prima linie unde sosesc imigranţii, prin trimiterea de echipe ale agenţiilor europene care ajută la înregistrarea şi identificarea solicitanţilor de azil şi trimiterea înapoi a celor care nu întrunesc aceste cerinţe. Oficialul Comisiei Europene mai spunea astăzi că este nevoie de un mecanism permanent de distribuire a solicitanţilor de azil, aşa-numita "relocare", care ar putea fi activat de fiecare dată când există o criză.
Şi comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, aminteşte, într-o declaraţie de presă, în această seară, că responsabilitatea măsurilor de ajutor revine, în principal, statelor membre care au la dispoziţie Fondul pentru migraţie şi integrare, Fondul social european şi Fondul european de dezvoltare regională pentru a acţiona în vederea gestionării şi integrării fluxurilor de imigranţi.
Recomandarea Comisiei Europene - spune Corina Creţu - este ca proiectele finanţate prin Fondul european pentru dezvoltare regională să fie însoţite şi de alte măsuri ce vizează integrarea socială, iar pentru acestea se poate obţine sprijin financiar din Fondul social european sau din alte surse. Astfel, poate fi asigurată şi finanţarea unor măsuri de urgenţă privind sistemul de primire a imigranţilor şi solicitanţilor de azil, măsuri care să vină în completarea sprijinului oferit prin Fondul de azil, migraţie şi integrare - afirmă comisarul Corina Creţu.
Aceasta poate presupune construirea sau extinderea centrelor de primire a adăposturilor pentru imigranţi, dar şi acţiuni care vizează consolidarea capacităţilor în unităţilor de primire. Totodată, executivul comunitar promite că va ajuta în continuare şi alte state membre, cum este Ungaria, şi solicită, în acelaşi timp, implicare şi solidaritate în interiorul spaţiului comunitar.
Comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos: Curând voi merge din nou la Budapesta, pentru a ajuta autorităţile ungare, pentru că Ungaria este supusă presiunii, aşa cum sunt şi Grecia, şi Italia.
Reporter: A afirmat comisarul Avramopoulos, aflat şi el la Calais, astăzi, la o conferinţă de presa comună cu prim-vicepreşedintele Timmermans şi cu premierul francez, Manuel Valls, dar şi cu ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve.
Un centru de primire ar putea fi deschis în Ungaria, a precizat comisarul european, după ce în săptămânile care vin vor fi deschise centre în Grecia şi în Italia, unde se află peste 300.000 de oameni. Aceste centre ale Uniunii Europene sunt deservite parţial de experţi în imigraţie, proveniţi din alte state membre. O primă reuniune la nivel înalt pe tema imigraţiei, convocată de urgenţă la Bruxelles, va avea loc numai pe 14 septembrie, când se vor întruni miniştrii de interne ai Uniunii Europene.
Ministrul luxemburghez pentru imigraţie şi azil, Jean Asselborn, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene, a convocat de urgenţă această reuniune, pentru a evalua situaţia de pe teren şi acţiunile politice în desfăşurare şi pentru a discuta despre noi iniţiative de consolidare a răspunsului european la criza emigraţiei.
Preşedinţia Uniunii Europene recunoaşte, într-un comunicat, că fenomenul a luat recent proporţii nemaiîntâlnite.