Femeile europene, "încă nedreptăţite"
Drepturile şi situaţia femeilor din Europa, precum şi soluţiile pentru un rol mai important al acestora în societate, au marcat întreaga săptămână la Bruxelles. În UE, femeile câştigă cu peste 16% mai puţin decât bărbaţii.
08 Martie 2012, 19:21
În fiecare zi, începând de luni, a fost prezentat la Bruxelles câte un raport sau un studiu privind drepturile şi situaţia femeilor din Europa, iar vineri tema aleasă de Parlamentul European a fost cea a diferenţelor de salarizare între femei şi bărbaţi.
Preşedintele Parlamentului European a descris aceste diferenţe drept "o ruşine".
Un clip video de 50 de secunde, prin care Parlamentul European promovează tema dezbaterilor de joi, plată egală pentru muncă egală.
Potrivit datelor statistice, în Uniunea Europeană femeile câştigă, în medie, cu peste 16% mai puţin decât bărbaţii.
În România procentul este mic, de circa 13%.
Dar Comisia Europeană arată că, în pofida unei tendinţe generale uşor pozitive, în ultima vreme există state membre, precum Bulgaria, Franţa, Letonia, Ungaria, Portugalia şi România, în care diferenţele de salarizare între femei şi bărbaţi continuă să se adâncească.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a declarat joi fără cuvinte în faţa "nedreptăţii" pe care o reprezintă faptul că o femeie poate câştiga mai puţini bani decât un bărbat pentru aceeaşi muncă.
--fb1"Este o ruşine şi Europa nu ar trebui să accepte ca majoritatea populaţiei să fie umilită astfel. 60% dintre absolvenţii de studii superioare sunt femei şi doar 3,2% dintre preşedinţii de mari companii sunt femei. E o diferenţă scandaloasă", a declarat Martin Schulz.
El s-a declarat solidar cu iniţiativa vicepreşedintelui comisiei, Viviane Reding.
Aceasta a prezentat luni un raport pe tema prezenţei femeilor în funcţii de conducere ale companiilor şi a lansat o consultare pentru posibile măsuri în vederea creşterii prezenţei acestora.
Un alt studiu prezentat în această săptămână arată că europenii sunt divizaţi cu privire la posibilele soluţii şi că ideea forţării companiilor să respecte cot de reprezentare a femeilor ar avea contestatari puternici.
Studiile prezentate în această săptămână au mai arătat că femeile sunt mai expuse riscului sărăciei şi excluziunii sociale decât bărbaţii şi că procentul femeilor fără un loc de muncă este mai mare decât cel al bărbaţilor.