Federaţia Rusă şi Statele Unite şi-au redus, din nou, arsenalele nucleare
Luni a fost termenul limită pentru atingerea cotelor stabilite prin tratatul START, iar ambele puteri afirmă că şi-au îndeplinit obligaţiile asumate prin respectivul tratat.
Articol de Florin Lepădatu, 06 Februarie 2018, 06:46
Federaţia Rusă şi Statele Unite şi-au redus, din nou, arsenalele nucleare.
Luni a fost termenul limită pentru atingerea cotelor stabilite prin tratatul START, iar ambele puteri afirmă că şi-au îndeplinit obligaţiile asumate prin respectivul tratat.
Corespondenţă din Moscova, reporter Alexandru Beleavschi: "Tratatul ruso-american privind reducerea armelor strategice ofensive START este cel de-al şaptelea şi deocamdată ultimul dintre tratatele de dezarmare nucleară, semnate de Moscova şi Washington începând cu anul 1972.
El a fost semnat pe 8 aprilie 2010 la Praga de către preşedinţii de atunci, Dmitri Medvedev şi Barack Obama.
Intrat în vigoare pe 5 februarie 2011 pentru o perioadă de zece ani, tratatul fixează cotele numerice maxime ale arsenalelor nucleare ale celor două puteri şi prevede ca aceşti indicatori trebuie atinşi de ambele părţi la şapte ani de la semnare, adică pe 5 februarie 2018.
Începând cu această dată, cele mai mari două puteri nucleare pot dispune fiecare de cel mult 1.550 de focoase nucleare, 700 de vectori, adică rachete balistice intercontinentale cu bazare la sol, rachete balistice cu bazare pe submarine şi bombardiere grele, ca şi de 800 de lansatoare de rachete şi bombardiere grele.
Conform datelor Ministerului de Externe de la Moscova, arsenalul nuclear al Rusiei este în acest moment inferior cifrelor menţionate.
Rusia avea desfăşurate 1.444 de focoase nucleare şi 527 de vectori şi desfăşurate şi nedesfăşurate 779 de instalaţii de lansare şi bombardiere grele.
În momentele de vârf, în anii '60-'70, Uniunea Sovietică dispunea de 46.000 de focoase nucleare, iar Statele Unite de peste 31.000."