"Fără rachete ruseşti" în Transnistria
Rusia ar fi respins invitaţia ca Moscova să desfăşoare rachete în regiunea separatistă transnistreană.
Articol de Laurenţiu Văduva, 17 Februarie 2010, 11:39
Rusia respinge invitaţia făcută de reprezentanţii Transnistriei, potrivit căreia Moscova ar fi urmat să desfăşoare rachete pe teritoriul separatist al Republicii Moldova, scrie Agenţia Ria Novosti.
Invitaţia liderului transnistrean Igor Smirnov fusese lansată în replică la disponibilitatea Bucureştiului de a amplasa pe teritoriul românesc elemente ale scutului antirachetă american.
Potrivit sursei citate, reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a spus că "invitaţia făcută de liderul transnistrean ar putea declanşa un conflict regional grav".
Pe de altă parte, Dmitri Rogozin a avertizat că Moscova nu îşi va putea reînnoi relaţiile cu Statele Unite dacă va continua să afle din presă despre planurile Washingtonului de a amplasa scutul antirachetă în vecinătatea Rusiei.
Igor Smirnov a reafimat recent că Tiraspolul a cerut de mult Rusiei să-şi menţină "pentru vecie prezenţa militară în Transnistria" şi nu se opune prezenţei pe teritoriul transnistrean a forţelor ruse înzestrate cu armamentul din dotare sau cu orice alt tip de armament, pentru "apărarea vieţii cetăţenilor Transnistriei, Rusiei şi Ucrainei".
Igor Smirnov a precizat la acea vreme că amplasarea rachetelor interceptoare americane în România este o problemă internă a României, dar nu va fi un factor stabilizator.
Statele Unite ale Americii au invitat România să participe la scutul antirachetă menit să contracareze ameninţările balistice ce ar putea veni din partea Iranului.
Imediat după primirea invitaţiei, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat amplasarea unor rachete interceptoare pe teritoriul naţional, pe baza unor acorduri cu partenerul american, care urmează să fie ratificate de Parlamentul României.
Preşedintele Comisiei de Politică Externă, Titus Corlăţean, a afirmat săptămâna trecută că din informaţiile prezentate de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ministrul de externe Teodor Baconschi, directorul SRI George Cristian Maior cât şi de directorul adjunct al SIE Silviu Predoiu, nu există costuri legate de achiziţia interceptoarelor care ar urma să fie amplasate pe teritoriul României.
Totodată Titus Corlăţean a precizat că dacă totuşi cheltuielile vor apărea, acestea vor fi minime.