Fără jocuri "violente şi antisociale" în China
Beijingul a decis să scoată de pe internet jocurile pe care le consideră antisociale, potrivit unor reprezentanţi ai partidului comunist.
Articol de Ioana Dogaru, 28 Iulie 2009, 14:24
"Acest tip de jocuri pune accentul pe o atitudine de gangster antisocial care loveşte, omoară, violeză, înşeală şi provoacă masacre", se arată într-un comunicat al ministerului chinez al Culturii.
Reprezentanţii ministerului consideră că aceste jocuri trebuie să fie interzise de pe internet deoarece "ameninţă şi deformează grav eforturile societăţii de a construi un stat de drept şi coduri morale şi pot face rău tinerilor", determinându-i să ia decizii greşite.
Operatorii de servicii de internet trebuie astfel să blocheze accesul internauţilor la astfel de jocuri, au mai specificat reprezentanţii ministerului, care ameninţă cu sancţiuni grave împotriva celor care nu vor lua în seamă aceste dispoziţii.
Reprezentanţii Oak Pacific Interactive, companie care deţine două site-uri cu diverse tipuri de jocuri online foarte populare în China, au declarat că au scos deja de pe internet unele jocuri foarte violente.
Potrivit datelor China Internet Network Information Center (CNNIC), numărul utilizatorilor de internet din China a depăşit populaţia Statelor Unite, tot mai mulţi internauţi chinezi utilizând comerţul electronic şi accesând internetul prin intermediul telefoanelor mobile. China este lider la nivel global ca populaţie de internauţi, cu 338 de milioane de utilizatori de internet înregistraţi la sfârşitul lunii trecute.
O pătrime dintre utilizatori îşi fac cumpărăturile online, potrivit rapotului, iar numărul celor care urmăresc clipuri video online a crescut cu 10% în ultimele şase luni.
De asemenea, China este lider ca număr de site-uri înregistrate, cu aproape 13 milioane. Majoritatea internauţilor chinezi folosesc internetul pe bandă largă, China urmărind extinderea infrastructurii şi pentru zonele mai puţin dezvoltate.
La începutul lunii iunie, administraţia chineză a blocat accesul internauţilor la reţeaua de micro-blogging Twitter şi la serviciul de poştă electronică Hotmail, cu două zile înainte de împlinirea a 20 de ani de la luptele sângeroase din piaţa Tiananmen din Beijing.
La finalul lunii martie, administraţia chineză a interzis accesul la platforma video YouTube, din cauza posibilelor critici la adresa partidului comunist, deşi oficialii guvernamentali au declarat că instituţia pe care o reprezintă "nu se teme de internet".
Operatorii de internet vor fi obligaţi să nu mai permită accesul utilizatorilor la aceste jocuri online. Autorităţile s-au gândit şi la sancţiuni pentru cei care nu respectă noile reglementări.
Cei mai reticenţi locuitori ai planetei, când vine vorba de nuditate şi violenţă, par a fi australienii, deţinătorii celor mai multe interdicţii de vânzare a unor anumite jocuri. De asemenea, pentru Australia au fost create cele mai multe versiuni cenzurate.