Fără demonstraţii în Spania în ziua de reflexie electorală
Comisia electorală centrală din Spania a interzis manifestaţiile mişcării "15 Mai- Democraţie Adevărată, Acum!" din zilele de 21 şi 22 mai, pentru că aceste manifestări încalcă legislaţia electorală.
20 Mai 2011, 08:02
Comisia electorală centrală a decis interzicerea manifestaţiilor din 21 şi 22 mai, programate de organizatorii mişcării "15Mai - Democraţie Adevărată, Acum!".
După o şedinţă de peste 6 ore, membrii comisiei au hotărât ca manifestaţiile din toată Spania să fie interzise, conform legii electorale, potrivit căreia mitingurile, marşurile sau manifestaţiile sunt ilegale în ziua alegerilor şi în cea precedentă, considerată zi de reflexie.
Decizia a fost transmisă comisiilor electorale locale şi regionale care au solicitat precizarea privind consecinţele mobilizaţiilor sociale asupra procesului electoral.
În Spania, duminică, 22 mai, au loc alegeri locale şi regionale.
Participanţii la mişcarea 15 Mai au anunţat că îşi vor stabili poziţia faţă de hotărârea Comisiei Electorale.
Puerta del Sol, punctul zero al Madridului a fost din nou, pentru a cincea zi consecutiv, locul de întâlnire pentru "indignaţi”, cetăţeni de toate vârstele şi profesiile, care se declară sătui de sistemul politic, de criză economică şi de lipsa perspectivelor de viitor.
Iniţial, organizatorii protestului, denumit pe reţelele sociale "Spanish Revolution", care au ieşit în stradă începând de duminica trecută, au afirmat că nu vor ţine cont de hotărârea Comisiei Electorale şi vor continua să îşi manifeste nemulţumirile faţă de politicienii spanioli, de urmările crizei şi de lipsa de perspectivă.
Alături de tineri au venit în pieţele din centrul marilor oraşe şi alte categorii de persoane, de diverse profesii, pensionari şi someri.
Poliţia nu a intervenit de luni dimineaţă în nici una dintre manifestaţii, iar ministrul de Interne a declarat că "poliţia acţionează în situaţii oportune şi în mod adecvat" şi că există pentru a rezolva probleme, nu pentru a crea probleme.
La rândul lor, reprezentanţii Partidului Popular, de orientare conservatoare, au declarat că protestele ar trebui interzise.
Mişcarea 15M (numele vine de la 15 Mai, ziua în care au ieşit pentru prima dată în Puerta del Sol din Madrid) a anunţat că nu are nici o apartenenţă politică şi că este una de indignare în faţa problemelor societăţii spaniole actuale.