Fapta fostului ministru francez al bugetului, "intolerabilă"
Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat măsuri necruţătoare împotriva conflictelor de interese şi a promis o lege pentru publicarea şi controlul averilor aleşilor.
04 Aprilie 2013, 04:56
Preşedintele francez, François Hollande, a susţinut miercuri seară o declaraţie televizată în care a anunţat măsuri necruţătoare împotriva conflictelor de interese şi a promis o lege pentru publicarea şi controlul averilor miniştrilor şi a tuturor parlamentarilor ţării.
Ieşirea lui publică intervine pe fondul scandalului legat de fostul său ministru al bugetului, obligat să demisioneze luna trecută, după ce a fost acuzat de evaziune fiscală şi a recunoscut că a deţinut un cont în străinătate, nedeclarat la fisc.
Aflat într-un declin de popularitate şi criticat de presă, şeful statului francez a dat asigurări că fostul ministru nu a beneficiat de nicio protecţie în afară de cea a prezumţiei de nevinovăţie.
Scandalul riscă să provoace o criză de încredere a populaţiei în clasa politica franceză.
Pus în cauză încă din decembrie anul trecut de revelaţiile unor ziarişti de investigaţie, Jérôme Cahuzac, fost ministru al bugetului care avea în sarcină şi combaterea evaziunii fiscale a început să fie anchetat la jumătatea lunii martie, când a şi demisionat, negând însa acuzaţiile, atât în faţa presei, cât şi a parlamentului.
Lovitura de teatru a venit pe 2 aprilie când fostul minstiru a recunoscut existenţa unui cont în Elveţia şi şi-a cerut iertare în faţa preşedintelui François Hollande şi a foştilor colegi din guvern.
"Justiţia îşi va face datoria"
Reacţia de a doua zi a preşedintelui a fost însă foarte tranşantă.
"Este o greşeală de neiertat. Republica Franceză a fost ofensată. Faptele incriminate sunt intolerabile, să ai în străinătate un cont bancar nedeclarat, dar se va face lumină.
"Justiţia îşi va face datoria până la capăt în mod total îndependent", a declarat preşedintele François Hollande.
Reacţia opoziţiei franceze a fost însă virulentă.
"Cunoştea François Hollande faptele? Dar primul ministru? Şi dacă era la curent, de când anume? Aceeaşi întrebare se pune şi pentru alţi responsabili din guvern.
"În contextul actual ceea ce este evident pentru toată lumea este criza care a afectează conducerea ţării şi François Hollande ar trebui şi despre acest lucru să dea explicaţii francezilor", a spus şeful partidului de dreapta UMP, Jean-François Copé.
Preşedintele Franţei "va lua măsuri"
Vizibil afectat de scandalul din jurul fostului ministru al bugetului, şeful statului francez a anunţat câteva măsuri menite să împiedice pe viitor fapte similare.
"Sunt nevoit să iau trei măsuri. În primul rând trebuie întărită independenţa justiţiei. Reforma Consiliului Superior a Magistraturii va fi votată de parlament înt aceată vară.
"Apoi va trebui să combatem fără milă conflictele între interesele publice şi cele private, să asigurăm publicarea, dar şi controlul patrimoniului pe care îl deţine fiecare minsitru şi fiecare parlamentar.
"În fine, aleşii condamnaţi penal pentru fraudă fiscală sau pentru corupţie nu vor mai putea ocupa niciun mandat public", a mai spus François Hollande.
François Hollande, criticat de presă şi opoziţie
Fermitatea arătată de preşedintele François Hollande nu a convins nici opoziţia de dreapta şi nici o anumită parte a presei, criticile fiind uneori suprinzătoare.
Astfel, ziarul "Le Monde", care până acum nu a fost, în general, defavorabil preşedintelui şi nici guvernului de stânga, publică un editorial virulent.
În ochii francezilor - scrie "Le Monde" - fie François Hollande a fost naiv sau incompetent, fie într-un fel sau altul el a acoperit minciuna. În ambele cazuri greşeala este gravă.