Falimentul băncii KTB din Bulgaria, "inevitabil"
Falimentul celei de-a patra bănci, ca mărime, din Bulgaria - KTB, este inevitabil, se arată în rapoartele elaborate de "Deloitte audit" și "Ernst and Young audit".
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 24 Octombrie 2014, 18:11
Inevitabilul faliment al celei de-a patra bănci, ca mărime, din Bulgaria - KTB, va pune la grea încercare stabilitatea sistemului financiar al țării vecine.
Raportul elaborat de "Deloitte audit" și "Ernst and Young audit" a confirmat ipoteza cea mai pesimistă.
După ce cu numai o lună în urmă pierderile băncii au fost evaluate la 500 de milioane de euro, acum se vorbește despre 2,2 miliarde la care se adaugă alte 400 de milioane din perioada ce a urmat punerea KTB sub controlul Băncii centrale.
Este vorbă în primul rând de bani ai depozanților întrucât banii acționarilor nu depășesc 300 de milioane de euro.
Pierderile economiei bulgare vor putea fi mai mari de 10 miliarde.
Raportul arată că au dispărut peste două treimi din activele băncii. Ca și în cazul crizei de la 1996-1997 banii s-au dus, se pare, sub forma unor credite fără acoperire, spre zeci de companii fantomă.
La umflarea balonului au contribuit ultimele trei guverne, dar și Banca Națională. În 10 ani activele băncii au crescut de la 165 de milioane la 4 miliarde euro - un adevărat record.
În perioada guvernării ex-generalului Borisov 2008-2013, în KTB au fost depuse 60 la sută din banii sectorului de stat și primariilor. Trei ani la rând managerul Țvetan Vasilev – acum fugitiv în Serbia – a fost decorat cu titlul onorific bancher al anului.
Licența de funcționare a băncii KTB va putea fi retrasă în 10 zile
La numai două săptămâni înăinte de declanșarea crizei, KTB a primit din Banca națională lumina verde de a achiziționa banca Union.
Decizia a fost luata la baza unui audit care a constatat starea perfectă a KTB.
Acum șeful băncii centrale Iskrov vorbește despre piramida financiară KTB.
Până la data de 5 decembrie Fondul pentru garantarea depozitelor va trebui să asigure 2 miliarde euro pentru restituirea, în conformitate cu regulamentele Uniunii, a depozitelor până la nivelul de 100 000 de euro.
Fondul însă nu dispune de acești bani și va fi nevoit să contracteze credite în valoare de peste 800 de milioane.
O a doua criză de genul celei de la KTB va fi fatala economiei bulgare.