F-35, afectat într-o măsură mai mică de tăierile bugetare
Pe lista tăierilor cheltuielilor Pentagonului este şi finanţarea viitoarei generaţii de avioane de luptă, începând cu celebrul F-35, cel mai costisitor program de înarmare.
12 Martie 2013, 12:05
Pe lista tăierilor cheltuielilor Pentagonului nu se află numai închiderea de baze militare şi reducerea în continuare a depozitelor şi desfăşurărilor de arme nucleare, ci şi, într-o mai mică măsură, aceea a finanţării viitoarei generaţii de avioane de luptă, începând cu celebrele deja F-35, cel mai costisitor program de înarmare din istoria SUA.
Reducerile vor lăsa loc dezvoltării unor arii în care administraţia Obama crede că va fi nevoie de mai mulţi dolari,între care construirea de drone, dezvoltarea de arme cibernetice ofensive şi defensive şi concentrarea asupra forţelor Operaţiunilor Speciale.
Reducerile arsenalului nuclear au în faţă un imperativ politic special pentru că, mai curând decât să acţioneze unilateral, administraţia Obama speră că poate negocia reduceri similare cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi aceasta într-un mod care să nu reclame încheierea unui tratat ce ar lansa încă o bătălie cu aşa numiţii ”ulii” ai apărării din Senat.
Înalţi oficiali spun, însă, că această perspectivă este îndoielnică.
Preşedintele Obama nu a semnat încă propunerea agreată de Marele Stat Major Reunit,care ar putea reduce arsenalul activ al armelor nucleare americane cu aproape o treime.
Cele mai costisitoare arme nucleare active se află la bordul submarinelor şi sunt cele mai invulnerabile în faţa unui atac, drept care strategii de la Pentagon, ca şi cei de la Casa Albă, vor să le păstreze cel mai îndelungat timp posibil.
Administraţia Obama caută, totuşi, căi de a reduce cu 80 de miliarde de dolari angajamentul de a renova laboratoarele nucleare ale Americii.
Fără îndoială, însă, că cea mai mare provocare dintre toate cele care privesc tăierile bugetare ale Pentagonului este cea legată de avioanele de luptă F-35 Joint Strike, destinate forţelor navale,aeriene şi puşcaşilor marini.
Programul F-35 a costat, deja,între 55 şi 84 de miliarde de dolari, dar se estimează că el va ajunge, în final, la 400 de miliarde.
F-35 se poate autoapăra chiar şi în bătălia reducerilor bugetare
Avionul de luptă F-35 este conceput pentru a evita detectarea de către radarul inamic, poate accelera la viteze supersonice iar unul din modele poate decola şi ateriza pe verticală.
Senzorii electronici şi computerele de la bord asigură o perspectivă de 360 de grade a câmpului de luptă pe monitoare plate, îngăduind piloţilor să identifice rapid ţintele şi ameninţările.
Cu alte cuvinte avionul de luptă F-35 se poate autoapăra chiar şi în bătălia reducerilor bugetare.
Departamentul Apărării şi contractorul gigant angajat să proiecteze şi să construiască avionul, Lockheed Martin, au construit, de asemenea, spun observatorii, un câmp de forţă bugetar în jurul programului de aproape 400 de miliarde de dolari.
F-35 cu 70% mai costisitor decât erau estimările iniţiale
Cel mai costisitor sistem de armament din istoria SUA nu va suferi decât o uşoară lovitură în acest an al tăierilor de cheltuieli, chiar dacă programul este întârziat cu ani de zile şi se dovedeşte cu 70% mai costisitor decât estimarea iniţială.
Ceea ce se întîmplă cu F-35 este relevant pentru dificultatea de a reduce cheltuielile apărării americane.
Lockheed Martin a răspândit producţia în 45 de state americane, ceea ce, evident, rezultă într-un amplu sprijin bipartizan în Congres.
În tot acest timp lideri militari previn că sofisticatul şi cripticul F-35 este esenţial pentru a confrunta Iranul, China şi alţi potenţiali adversari, care ar putea avea apărări anti-aeriene avansate.
Părţi vitale ale avionului, însă, trebuie încă reproiectate iar milioane de linii de cod software trebuie încă scrise, în vreme ce avionul mai are de efectuat teste de zbor până la a ajunge la cele 80% din testele de zbor necesare.
În momentul în care totul va fi finalizat - după estimările Pentagonului în 2017-va fi prea târziu pentru o încercare de reducere a cheltuielilor cu F-35.
Armata americană va avea, deja, 365 de avioane de luptă F-35.
Dincolo de toate, cert este că americanii aşteaptă superstarul arsenalului armat al SUA: avioanele de luptă F-35 Joint Strike.