Extinderea Uniunii Europene, „indispensabilă”
Aflat în vizită la București, președintele Italiei Sergio Mattarella a spus că țara sa susține accesul în UE al Republicii Moldova.
Articol de Oana Bâlă, 19 Iunie 2024, 18:53
România și Italia vor continua să lucreze împreună și cu toți aliații pentru întărirea rolului NATO de prevenire a oricărui război - afirmă președintele Klaus Iohannis. Acesta a susținut miercuri, la București, o conferință de presă comună cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, aflat în vizită de stat.
Klaus Iohannis a evidențiat fundamentele pentru dezvoltarea relației bilaterale și cooperării cu Italia, inclusiv în cadrul european și euroatlantic.
Klaus Iohannis: Am discutat cu domnul președinte și despre preocupările noastre de securitate, generate de războiul pe care Rusia continuă să îl ducă împotriva Ucrainei, cu un puternic impact negativ pentru regiune, dar și pentru întregul spațiu euroatlantic. Vom continua să lucrăm împreună pentru întărirea rolului NATO de prevenire a oricărui război și de apărare a statelor noastre, prin consolidarea posturii sale de descurajare și apărare pe flancul estic, dar la fel și pe flancul sudic.
Întrebat despre candidatura sa la conducerea NATO, în condițiile în care Ungaria și Slovacia au anunțat că îl susțin pe olandezul Mark Rutte, președintele României a spus că aceste chestiuni le va prezenta pentru prima dată în ședința CSAT, după aceea opiniei publice și a dat asigurări că va aduce lămuririle necesare.
La rândul său, președintele Italiei, Sergio Mattarella, a spus că își dorește ca România să intre total în Spațiul Schengen, adică și cu frontierele terestre. Referitor la dimensiunea europeană, președintele Italiei a subliniat că un obiectiv important este extinderea Uniunii.
Sergio Mattarella: Pentru noi este indispensabilă extinderea Uniunii Europene și antrenarea țărilor candidate. Eu am fost în Republica Moldova și am reafirmat sprijinul față de Republica Moldova și sprijinul față de Ucraina. Noi avem poziții asemănătoare în ceea ce privește procesul de aderare, o aderare cât mai rapidă a acestor țări la Uniunea Europeană.