Expoziție despre condiţia femeii în regimurile totalitare
Expoziția aduce în fața publicului italian și român portretele a 71 de femei care au fost reținute în perioada comunistă din rațiuni politice.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 08 Martie 2025, 14:02
O expoziţe deschisă la Roma în ajunul Zilei Internaţionale a Femeii şi-a propus să ofere publicului un prilej de reflecţie asupra condiţiei femeii în regimurile totalitare.
Expoziţia „Duşmancele poporului” a fost organizată la Accademia di Romania, de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Fundaţia Academia Civica şi cu Memorialul victimelor comunismului de la Sighet.
Expoziția aduce în fața publicului italian și român portretele a 71 de femei care au fost reținute în perioada comunistă din rațiuni politice, unele dintre ele devenind victime pur și simplu pentru că erau mamele, soțiile, fiicele sau surorile unor persoane considerate periculoase de către regim.
Curatorul expoziției, Virginia Ioan: Noi vrem să arătăm și Europei Occidentale ceea ce s-a întâmplat în cei 45 de ani, aproape 50 de ani de comunism în zona de est a Europei și să tragem şi un semnal de alarmă că lucrurile astea se pot întâmpla și pe viitor.
Președinta Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Niculina Moica, este una dintre femeile închise la vârsta de numai 15 ani, în anul 1956, pentru cinci ani.
Niculina Moica: Încercăm să păstrăm memoria celor care au fost arestați, urmașii lor, pentru că altfel și-așa ne-au cam uitat. Dacă nu se vorbește absolut deloc în ultimul timp, ba chiar parcă începe să ne şi fie frică să mai vorbim despre comunism, din păcate.
Potrivit unei statistici realizate de Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet, 5,35 la sută dintre deținuții închiși din motive politice în perioada comunistă au fost femei.