Exporturile de grâu din R.Moldova, interzise
Republica Moldova nu mai exportă grâu alimentar şi furajer pentru a asigura securitatea alimentară a populaţiei şi a completa stocurile necesare de grâu şi făină pentru panificaţie.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 02 Februarie 2011, 16:51
Guvernul de la Chişinău a interzis exporturile de grâu alimentar şi furajer, cel puţin până la noua recoltă, pentru a asigura securitatea alimentară a populaţiei şi a completa stocurile necesare de grâu şi făină pentru panificaţie.
Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat că necesităţile Republicii Moldova până la prima recoltă sunt de 145 de mii de tone de cereale, în timp ce în prezent în ţară stocurile sunt de 135 mii tone. Guvernul urmează să importe 10 mii de tone de făină, pentru a nu admite majorarea preţurilor la pâine, a spus ministrul moldovean al agriculturii.
Vasilii Bumacov a mai atenţionat şi asupra faptului că după interdicţia la exportul de grâu, aceeaşi măsură ar putea fi impusă şi la exportul cartofilor.
„Exportul de cartofi a crescut masiv în ultimul timp, având ca principală destinaţie Rusia, din cauza problemelor de acolo şi există riscul că dacă acest ritm de export se va menţine, în câteva luni Republica Moldova să rămână fără cartofi pe piaţa internă”, spune Vasile Bumacov.
De la începututul anului, Republica Moldova se confruntă cu un val masiv de scumpiri, începând de la produse petroliere, gaze naturale, majorarea tarifelor la caldură şi telefonie fixă şi ridicarea preţurilor la produsele alimentare.
Premierul Vlad Filat nu exclude că pe lângă cauzele obiective ale acestui fenomen să existe şi anumite înţelegeri de cartel, în spatele cărora stau forţe ce se opun guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană.