Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Explozie la o centrală nucleară din Japonia

LIVE UPDATES: Ora 19.00: Primele echipe de salvare trimise de Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite sunt aşteptate în următoarele ore în Japonia.

Reactoarele centralei nucleare de la Fukushima, Japonia. Foto: Reuters.

Articol de Ionuţ Dragu, 12 Martie 2011, 10:27

  • Guvernul nipon confirmă o explozie la centrala nucleară de la Fukushima ;
  • Peste 1300 de victime după cutremur şi tsunami;
  • Tsunami a distrus un port din nord şi mai multe insule;
  • Peste 50.000 de oameni mobilizaţi în echipe de intervenţie.

--fb1
Ora 18.50 - Potrivit agenţiilor de presă, explozia produsă la reactorul nuclear de la Fukushima, nu reprezintă un accident nuclear major.

Incidentul a fost evaluat de Agenţia de securitate nucleară şi industrială japoneză la nivelul patru, dintr-o scară de şapte.

Nivelul 4 corespunde accidentelor care nu generează riscuri importante în afara centralei, conform documentelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Populaţia din jurul reactorului a fost evacuată pe o rază de 20 de kilometri.

Ora 17.52 - Ministrul francez de externe, Alain Juppé, citat de AFP, a declarat că Franţa va trimite în Japonia două detaşamente ale trupelor de securitate civile, pentru a participa la operaţiunile de salvare.

Ora 17.03
- Cel puţin trei japonezi care locuiesc într-un oraş apropiat de centrala nucleară afectată de explozie au fost expuşi radiaţiilor, informează AFP, preluând televiziunea publică japoneză NHK.

Aceste trei persoane făceau parte dintr-un grup de 90 de pacienţi internaţi într-un spital din oraşul Futaba-machi şi au fost aleşi în mod aleator de către medici pentru a fi supuşi unor teste.

Aceste trei persoane vor fi supuse unui tratament special de decontaminare.

Ora 16.27 - Agenţia Kyodo informează că peste 300.000 de persoane sunt evacuate din locuinţe în nordul Japoniei, iar numărul acestora ar putea creşte ca urmare a deciziei guvernului de a extinde zona de protecţie din jurul centralei nucleare Fukushima.

Ora 16.00 - Directorul în cadrul Direcţiei Combustibilului Nuclear din Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Cantemir Ciurea, a explicat pentru Radio România Actualităţi care au fost măsurile luate de autorităţile nipone:

"Ca măsură de precauţie, s-a extins zona de evacuare a populaţiei şi s-a început distribuţia de pastile de iodură de potasiu.

"Există nişte emisii de radioactivitate de iod şi cesiu, dar sunt în cantitate limitată.

"Asta înseamnă că populaţia care va fi afectată va fi cea din imediata vecinătate a centralei. Asta înseamnă un perimetru de zece kilometri în jurul centralei", a spus Cantemir Ciurea.

Ora 15.58 - Agenţia de presă Kyodo informează că numărul persoanelor decedate şi dispărute ar putea ajunge la 1.700.

Ora 15.41
- Premierul Japoniei, Naoto Kan, citat de BBC, a declarat că cel puţin 3.000 de persoane au primit ajutor până acum în urma cutremului.

Guvernul nipon a mai precizat că cel puţin 1,4 milioane de locuinţe sunt făra apă, iar în jur de trei milioane de case sunt fără energie electrică.

Naoto Kan a declarat, într-un mesaj adresat naţiunii, că seismul şi valul tsunami reprezintă "un dezastru naţional fără precedent".

Guvernul nipon a precizat că la carcasa reactorului nu s-au produs pagube şi că radiaţiile au scăzut după explozie.

Ora 15.30 - Televiziunea publică din Japonia, NHK, a precizat că un cutremur cu magnitudinea de 6 a lovit Fukushima, sâmbătă, la ora 15.15 (ora României).

Ora 15.23 - 10.000 de persoane au fost date dispărute în portul Minamisanriku în urma tsunamiului care a lovit vineri Japonia, informează AFP care citează postul public nipon de televiziune NHK.

Ora 15.07 - Ministerul afacerilor externe a reactivat celula de criză care a fost operaţională şi pentru situaţiile extreme din ultimele săptămâni.

Ministerul a precizat că până sâmbătă la ora 12:00 nu există informaţii că români s-ar număra printre victimele cutremurului din Japonia, însă trei români se află într-un adăpost din Sendai.

Ora 15.05
- Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că autorităţile japoneze se pregătesc să împartă iod populaţiei aflate în jurul centralei nucleare Fukushima Daiichi.

Iodul poate fi folosit pentru a ajuta la protejarea organismului împotriva expunerilor la radiaţii.

Ora 15.00 - Oficiali japonezi din cadrul Agenţiei nipone pentru Siguranţa Nucleară şi Industrială au declarat că nu cred să se fi produs pagube grave la carcasa reactorului I de la centrala nucleară de la Fukushima unde a avut loc o explozie după seismul ce a devastat nord-estul ţării.

Teodor Chirica, membru în conducerea forului atomic europeran, a declarat pentru Radio România Actualităţi că autorităţile nipone au adoptat nişte planuri internaţionale de urgenţă, iar evacuarea populaţiei, extinsă la o rază de 20 de kilometri, reprezintă o măsură de precauţie.

"Probabilitatea de a fi ceva similar cu Cernobîlul este extrem de mică.

"În industria nucleară şi în toate industriile astea este aşa-zisa cultură de securitate nucleară şi se iau măsuri preventive. Nu trebuie să ajungă populaţia să fie iradiată. Ea trebuie mutată", a declarat Teodor Chirica.

Ofiţeri de poliţie purtând aparate respiratorii îi ghidează pe oameni să evacueze zona din jurul centralei Fukushima Daiichi. Foto: Reuters.


Ora 14.16 - Purtătorul de cuvânt al guvernului din Japonia, Yukio Edano, citat de BBC, a declarat că presiunea precum şi radiaţiile de la centrala nucleară Fukushima-Daiichi au început să scadă în urma exploziei de după-amiază.

Ora 13.15
- Oficialii niponi au anunţat că au extins zona de evacuare din jurul centralei nucleare Fukushima Daiichi de la 10 - 20 de kilometri.

Ora 12.40 - Autorităţile japoneze, citate de televiziunea niponă NHK, spun că echipele de salvare au descoperit peste 300 de cadavre în oraşul Rikuzentakata devastat de tsunami.

Ora 12.00 - Un oficial nipon a confirmat că la centrala nucleară de la Fukushima a avut loc o explozie şi că s-au produs scurgeri radioactive la unul dintre reactoare.

Ora 11.15 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cere Japoniei informaţii urgente privind explozia de la centrala de la Fukushima.

Ora 11.10 - Un oficial japonez a declarat într-o conferinţă de presă că nu poate confirma că explozia de la centrala nucleară a avut loc la reactor, şi recomandă populaţiei să rămână calmă.

Ora 11.00 - Un corespondent BBC care se îndrepta către localitatea Fukushima transmite că a fost oprit de poliţie la 60 de kilometri de centrala nucleară. Poliţiştii niponi l-au avertizat că este prea periculos să îşi continue drumul. Reporterul relatează că a văzut multe maşini venind din direcţia opusă.

Ora 10.30 - Potrivit agenţiei de presă Reuters o explozie urmată de un nor de fum au fost semnalate la centrala nucleară Fukushima, în jurul orei locale 15.30.

Agenţia de presă AFP semnalează că acoperişul şi pereţii clădirii reactorului unu al centralei nucleare Fukushima s-a prăbuşit.

Primul ministru japonez Naoto Kan a ordonat evacuarea zonei din jurul centralei nucleare.

De asemenea, Naoto Kan a ordonat ca zona de evacuare să fie extinsă de la 3 - 10 kilometri.

Potrivit agenţiei Reuters aproximativ trei mii de oameni au fost evacuaţi din zonă.

Centrala nucleară de la Fukushima, aflată în apropierea epicentrului cutremurului de vineri, a înregistrat avarii la sistemul de răcire.

Japonia zguduită de un cutremur de 8,9 grade
În lume 11 Martie 2011, 08:42

Japonia zguduită de un cutremur de 8,9 grade

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 pe scara Richter a zguduit largul coastelor de nord-est ale Japoniei, transmite AFP. În...

Japonia zguduită de un cutremur de 8,9 grade
Reprezentanţi ai Bulgariei, Greciei şi României au reluat discuţiile privind Coridorul de transport Nord-Sud
În lume 21 Ianuarie 2025, 23:45

Reprezentanţi ai Bulgariei, Greciei şi României au reluat discuţiile privind Coridorul de transport Nord-Sud

Acest coridor strategic ar urma să conecteze oraşele greceşti Salonic şi Alexandroupolis de Varna, din Bulgaria, şi de...

Reprezentanţi ai Bulgariei, Greciei şi României au reluat discuţiile privind Coridorul de transport Nord-Sud
Noul pachet strategic pentru creşterea competitivităţii blocului comunitar
În lume 21 Ianuarie 2025, 22:11

Noul pachet strategic pentru creşterea competitivităţii blocului comunitar

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta săptămâna viitoare noul pachet strategic de măsuri pentru...

Noul pachet strategic pentru creşterea competitivităţii blocului comunitar
Emil Hurezeanu: O eventuală victorie a Rusiei ar putea afecta configuraţia mondială
În lume 21 Ianuarie 2025, 18:47

Emil Hurezeanu: O eventuală victorie a Rusiei ar putea afecta configuraţia mondială

Într-un interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, șeful diplomaţiei române Emil Hurezeanu a vorbit despre...

Emil Hurezeanu: O eventuală victorie a Rusiei ar putea afecta configuraţia mondială
Forţe armate franceze implicate în acţiuni NATO, ţinta unor acte agresive rusești
În lume 21 Ianuarie 2025, 18:45

Forţe armate franceze implicate în acţiuni NATO, ţinta unor acte agresive rusești

Săptămâna trecută, un avion francez de patrulare a fost vizat de radarul armatei ruse în timp ce survola Marea Baltică.

Forţe armate franceze implicate în acţiuni NATO, ţinta unor acte agresive rusești
La ce se așteaptă Germania de la Trump
În lume 21 Ianuarie 2025, 18:44

La ce se așteaptă Germania de la Trump

Pentru Germania, tarifele de cel puțin 10 procente pentru toate importurile în SUA ar fi un coșmar, spun analiștii.

La ce se așteaptă Germania de la Trump
Premierul spaniol: Techno-casta din Silicon Valley
În lume 21 Ianuarie 2025, 17:11

Premierul spaniol: Techno-casta din Silicon Valley

Pedro Sánchez vrea un front comun împotriva a ceea ce numește noua castă a celor care dețin marile rețele sociale.

Premierul spaniol: Techno-casta din Silicon Valley
EXCLUSIV RRA Emil Hurezeanu: Facem parte din cercul partenerilor strategici ai SUA
În lume 21 Ianuarie 2025, 16:01

EXCLUSIV RRA Emil Hurezeanu: Facem parte din cercul partenerilor strategici ai SUA

Ministrul de externe spune că țara noastră a fost unul dintre primii membri NATO care și-a crescut cheltuielile pentru Apărare.

EXCLUSIV RRA Emil Hurezeanu: Facem parte din cercul partenerilor strategici ai SUA